OWA vill att Apple ska stödja alternativa webbläsarmotorer på iOS

digitateam

En grupp webbutvecklare som kallar sig Open Web Advocacy (OWA) syftar till att övertyga Apple att stödja alternativa webbläsarmotorer på iOS.

Apple tillåter för närvarande endast webbläsare på iOS att använda sin egen WebKit-motor. På macOS är företaget mer överseende.

“[E]mycket webbläsare på iOS, oavsett om det är märkta Chrome, Firefox eller Edge är faktiskt bara ett varumärkesskinn av Safari, som släpar efter [other browsers] eftersom det inte har någon konkurrens på iOS”, sa Stuart Langridge, en av OWA:s grundare, i en intervju med The Register.

Webbläsarmotormarknaden har konsoliderats avsevärt de senaste åren, särskilt efter Microsofts beslut att lägga ner sin EdgeHTML-motor och gå med alla Chromium-baserade webbläsare i att använda Googles Blink.

Runt 70 procent av webbläsarna är Chromium-baserade (t.ex. Chrome, Edge, Opera) och använder därför Blink. Safari, den näst mest populära webbläsaren med cirka 20 procents marknadsandel, använder WebKit.

Mozilla-utvecklade motorn Gecko, som används av webbläsaren Firefox, är ungefär den enda andra anmärkningsvärda motorn. Men med Firefox som har bara runt 5 procents marknadsandel, är det mycket underdog.

OWA hävdar att “Apples förbud mot tredjepartswebbläsare på iOS är djupt konkurrensbegränsande, svälter Safari/WebKit-teamet av finansiering och har stoppat innovation under de senaste 10 åren och hindrat webbappar från att ta fart på mobilen.”

En del av OWAs ambition är att plattformsinnehavare ska möjliggöra djup systemintegration så att webbappar “blir bara appar”.

Det är ytterligare en huvudvärk för Apple som fortsätter att möta påståenden om att dess metoder är konkurrensbegränsande. Tillsynsmyndigheter runt om i världen har inlett undersökningar för att avgöra om så är fallet, men de flesta har fokuserat på App Store.

En del av Apples försvar av sin “muromgärdade trädgård” är att det ökar säkerheten. OWA håller inte med.

“Under julen fanns det en stor bugg i något som heter IndexedDB,” sa en annan av OWA:s grundare, Bruce Lawson, till The Register. “Det gjorde att alla godtyckliga webbplatser kunde se andra webbplatser du besökte.”

“Det förblev oparpat av Apple i 57 dagar. Så i 57 dagar läckte varje iOS-användare som använde vilken webbläsare som helst på iOS – eftersom den använde WebKit – data åt vänster, höger och mitten. Om Apple verkligen fixade säkerhetsfel snabbt skulle det vara ett rimligt försvar, men det gör de inte.”

OWA uppmanar supportrar att kontakta sina tillsynsmyndigheter/lagstiftare/representanter för att få stöd för förändringar i din jurisdiktion.

(Foto av Sara Kurfeß på Unsplash)

Vill du förnya din digitala transformationsstrategi? Lär dig mer om Digital Transformation Week som äger rum den 11-12 maj 2022 och upptäck nyckelstrategier för att göra dina digitala insatser till framgång.

Utforska andra kommande teknologievenemang och webbseminarier för företag som drivs av TechForge här.

Taggar: apple, webbläsarmotor, ios, öppen webbadvocacy, owa, safari, webbappar, webbutveckling, webkit

Next Post

Hur du ställer in din egen gratis webbserver med XAMPP

Nuförtiden kan vem som helst skapa sin egen webbplats enkelt och kostnadsfritt. Oavsett om det är genom ett CMS (som WordPress) eller för hand med HTML, CSS och JavaScript kan vi på några minuter ha en mer eller mindre funktionell hemsida igång. Men för att testa […]

Subscribe US Now