Varför saknar filmer originalsoundtracket? Vi frågade Amazon Prime Video

admin

Irriterande för vissa filmfans: Det finns många serier och filmer på streamingtjänster – men ibland utan originalspråk och lämpliga undertexter. Varför är det så och vad gör du efter ett dåligt köp (nedladdning)? GIGA undersökte saken.

Irriterande för vissa filmfans: Det finns många serier och filmer på streamingtjänster – men ibland utan originalspråk och lämpliga undertexter. Varför är det så och vad gör du efter ett dåligt köp (nedladdning)? GIGA undersökte saken.

Streamingvärlden kan vara så enkel: Hollywood-produktioner spelas vanligtvis in på engelska, animer är mestadels japanska, franska talas i den mycket hyllade art house-filmen. Så streamingleverantören måste bara lägga till lämpligt ljudspår och det är allt. Tja, det är det tyvärr inte – och det finns skäl till det.

Varför inget original soundtrack? En tysk filmskapare förklarar

En intressant tråd finns på Reddit under rubriken "Hyr filmer online i Tyskland 2021 – AMA", som tar upp bristen på originalspråket. Enligt egen utsago är användaren mighty_manonin en "tysk filmskapare med mycket erfarenhet av streaming". Han förklarar varför tillgången på OV-ljudspår och undertexter är så dålig: " Efterfrågan på OV-serier kan ha ökat de senaste åren, men den är fortfarande så låg jämfört med dubbade saker att det är Det är inte värt ansträngningen för en tekniker som arbetar en timme att importera undertexter .” Kort sagt: Att lägga till undertexter senare är helt enkelt för dyrt i vissa fall.

Ljudspåret måste matcha den redigerade versionen

Varför det överhuvudtaget finns en viss ansträngning har bland annat att göra med de många klippversioner som finns av filmer. Filmfantaster är medvetna om detta, men kanske inte lekmannen: en storsäljare filmad i USA kan ha en annan filmdistributör i Tyskland (t.ex. Constantin Film eller Tobis Film) än på hemmamarknaden. Denna "distributör av biofilmer" brukar synas i början, eftersom det är där loggan visas. Men enbart denna lilla detalj leder till olika körtider för de skurna versionerna. Dessutom, med äldre filmer, är det svårt att sätta ihop bitarna för originalversionens fan att njuta av.

"Så fort man (…) tar titlar som är några år gamla vet ingen ofta var data finns längre . Du kan räkna dig lycklig om OV-soundtracket är tillgängligt och passar den tyska versionen . Så fort distributören har bytt från USA till DE (ofta [sic] fallet) finns det olika logotyper i början och därför ett annat ljudspår (längd)”, förklarar mighty_manonin.

Återigen är det en fråga om ansträngning: vill streamingleverantören följa upp avtalspartnern? Eller är det inte värt det, för erfarenheten har visat att de flesta tittare i Tyskland föredrar det tyska soundtracket?

Tyskland föredrar dubbade versioner

En speciell egenskap hos den tyska publiken: I det här landet är dubbade filmer och serier standard , versionen "original med undertexter" (OmU) som är utbredd i andra länder föraktas rent ut. Enligt Goethe-institutet är Tyskland den "viktigaste dubbningsnationen vid sidan av Italien och Spanien". En förklaring till detta finns i efterkrigstidens historia: "Efter år av tysk-nationell indoktrinering och isolering från internationell kultur uppträdde de motsträvigt mot "utlänningen", vilket framfördes för dem via soundtracket.

Resultatet: filmer (oavsett var de kom ifrån) mottogs bättre på tyska, efterföljande klippning med dubbande skådespelare blev normal på 1950-talet … och har förblivit så till denna dag. För fans av originalsoundtracket är detta en oändlig tragedi, eftersom många titlar med originalspråket också förlorar ett filmiskt uttrycksmedel (t.ex. unik röst, intonation, främmande dialekter, ordförråd som är svår att översätta, etc.). Jo, det är bara så det är: vanans kraft och majoriteten av tittarna har bestämt sig.

Filmer utan originalspråk: Det är vad Amazon Prime Video säger om det

Filmer endast på tyska, även om det borde finnas en originalversion – detta gäller alla större streamingleverantörer som Netflix, Sky Ticket eller RTL+.

Marknadsledaren för streaming i Tyskland (se Statista) är för närvarande Amazon Prime Video . Här kan du hitta en mängd filmer och serier för alla smaker – men också några exempel där originalversionen saknas och du bara har det tyska soundtracket att välja på. Detta gäller även området för lån och köprätter . Ämnet har redan diskuterats inom GIGA-redaktionen och exempel har hittats där olika filmversioner kan hyras eller köpas med eller utan engelskt soundtrack. Du måste vara mycket försiktig när du köper för att inte göra fel. Till exempel i "The Amazing Spider-Man 2: Rise of Electro" :

Full HD-version, tyska och OV. 4K-version, endast tyska. 4K-version, endast OV.

Så jag kollade med Amazon och fick omedelbara svar från en talesperson för Prime Video (från och med januari 2022) .

Svar från Amazon Prime Video angående språkversioner:

När det gäller Amazon Original-titlar som Das Rad der Zeit, är Prime Video, som rättighetsinnehavare, ansvarig för produktionen och tillhandahållandet av dubbade och undertextversioner av titlarna. Alla Amazon Originals är tillgängliga för streaming med många undertexter och språkversioner för Prime-medlemmar på Prime Video. Licensierade titlar för köp och uthyrning samt för streaming som en del av ett Prime-medlemskap levereras av tredje parts avtalspartner. De tillgängliga språk- och undertextversionerna varierar beroende på vilken version av titeln som är tillgänglig från licensgivaren.

Svar från Amazon Prime Video angående avbokning (felköp på grund av felaktig språkversion):

Prime Video arbetar kontinuerligt med att förbättra kundupplevelsen, fylla på tillgängliga språkversioner för titlar och göra de tillgängliga språk- och undertextversionerna tydligare synliga för våra kunder. Men om en titel av misstag köptes i förväntan på en språkversion som inte ingår, kan kunder vanligtvis häva köpet och få full återbetalning av köpeskillingen – förutsatt att inte mer än några minuter av titeln är tillgängliga betraktade.

Länge leve originalversionen: Två användbara tips

Om du redan är ett originalljudfantast eller vill bli det, har jag två enkla tips:

Det första tipset är uppenbart och är också ett resultat av ovanstående uttalande från Amazon Prime Video: Innan du hyr eller köper , kontrollera mycket noga vilka ljudspår och undertexter som ingår. Informationen ingår vanligtvis inte i titeln på filmen eller serien, utan visas på en informationssida . Beroende på leverantör måste du också leta någon annanstans. Det är viktigt att du tänker på det överhuvudtaget – och inte beställer fel i bråttom. Det andra tipset har med ljud att göra. Även om min språkförståelse är god har jag ibland svårt att följa varje ord i ett engelskt ljudspår – speciellt när ljudkvaliteten inte är optimal. En bra soundbar , som erbjuder ett speciellt dialogläge, kan hjälpa till här. Nästa nivå är hörlurar (utan aktiverade surroundeffekter), här är du direkt på ljudet. Detta gör det mycket lättare för mig att hänga med i mumlad (Texas) engelska.

GIGA köpråd visar de bästa soundbars:

alltid originalversionen och allt annat är uteslutet? Tja, vissa skådespelare som Tom Hardy som Bane är svåra att förstå i vissa filmer på engelska. Att ständigt läsa tillsammans med undertexterna är också irriterande – och stör filmupplevelsen. Så det finns definitivt argument för att välja den tyskdubbade versionen. Ibland är själva dubbningen ett mästerverk (Eddie Murphy-filmer från 1980-talet, Bud Spencer-filmer etc.) som ger en film en speciell charm. Vilket är ditt favoritsätt att se serier och filmer på? Skriv oss din åsikt i kommentarerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Förlorad Bitcoin kan vara en "donation", men hindrar det adoption?

Uppskattningar tyder på att 20% av Bitcoins utbud har gått förlorat. Är dessa medel en donation till alla andra, eller en utmaning för ytterligare adoption?

Lösningar för förvaring av kryptovaluta har blivit en stor affär under de senaste åren. Oberoende lagrings- och säkerhetssystem som är avsedda att hålla stora mängder krypto för kunders räkning kan ta in institutionellt kapital och privata investerare som väntar vid sidan av helt enkelt för att de tar bort en stor rädsla: att förlora tillgången till medel som blir omöjliga att återställa.

På grund av den decentraliserade karaktären hos stora blockkedjor som Bitcoin eller Ethereum, närhelst en användare förlorar åtkomst till sin plånbok och inte har en säkerhetskopia av sina privata nycklar, kan pengarna i den inte återställas. Det finns ingen central enhet att vända sig till, och ingen kan styra blockkedjan för att ge någon tillgång tillbaka till sina pengar.

Att lagra en privat nyckel kan vara utmanande, eftersom den måste hållas borta från dåliga aktörer, men ändå nära nog för att användaren ska kunna komma åt den när det behövs. Att hantera utmaningarna förknippade med att hantera kryptovaluta har sett att många helt enkelt lämnar sina pengar på kryptovalutabörser, vilket skapar en massiv efterfrågan på kryptoförvaringstjänster, till den punkt där USA:s femte största bank erbjuder en lösning.

Även om att hålla kryptovalutor hos en tredje part ofta ses som en säkerhetsrisk eftersom den tredje parten själv kan bli hackad, sa experter till Cointelegraph att förvaringstjänster är det bästa alternativet där ute när det kommer till förlorade mynt.

Tidiga användare av kryptovaluta har förlorat kryptovaluta på många sätt, inklusive utbyteshack. Dessa säkerhetsintrång har sett Bitcoin-akademikern Andreas Antonopoulos popularisera den berömda sloganen "inte dina nycklar, inte dina mynt."

Hur mycket krypto har gått förlorat?

Kryptovalutor kan gå förlorade på ett antal sätt, men om inte någon erkänner att de har förlorat tillgången till sina pengar är det omöjligt att avgöra från data i blockkedjan. Oftare än inte förlorar användare åtkomst till en plånboks privata nyckel, vilket gör att de kan komma åt pengarna i den.

Det har också förekommit fall där användare skickar kryptovaluta till fel adress. Återigen, på grund av blockkedjans decentraliserade natur, finns det inga korrigerande åtgärder för att hämta dessa tokens. Slutligen kan användare gå bort utan att lämna någon annan tillgång till sina pengar.

Kim Grauer, forskningschef på blockchain forensics-företaget Chainalysis, påpekade att uppskattningsvis 3,7 miljoner Bitcoin (BTC) (idag värt över 140 miljarder dollar) har gått förlorade. Grauer sa att uppskattningen är lite gammal och kommer att uppdateras med ytterligare forskning senare i år.

Kryptotillgångar anses ofta vara förlorade efter att ha varit vilande under ett visst antal år. Även om denna metod pekar på mynt som faktiskt inte är i omlopp för närvarande, är den felaktig. 2020, till exempel, flyttade en plånbok med 50 BTC som först utvanns i februari 2009 sina pengar till två adresser.

Michael Fasanello, chef för utbildning och regulatoriska frågor vid Blockchain Intelligence Group – som hjälper statliga myndigheter, kryptovalutaföretag och finansiella institutioner att ta itu med bedrägeri – sa till Cointelegraph att det kan vara svårt att uppskatta det monetära värdet av förlorade mynt eftersom "de som led förluster skulle inte alltid vara intresserad av att dela sådan information.”

Siffran 3,7 miljoner representerar nära 20% av Bitcoins cirkulerande utbud, vilket för Grauer sannolikt har en "ekonomisk inverkan som kommer att påverka det långsiktiga priset" på kryptovalutan. Grauer lade till:

"Det finns också en mer psykologisk påverkan. Det är möjligt att människor kommer att vara mer tveksamma till att investera i Bitcoin av rädsla för att förlora det, då det inte går att återvinna.”

Chainalysis-chefen tillade att denna kvalitet inte är unik för kryptovalutas ekosystem och "bör inte vara oöverkomlig för vidare adoption", eftersom det finns "många sätt att förvara din kryptovaluta säkert antingen i din egen ägo eller på en börs."

Chris Brooks, grundare av kryptovalutaåtervinningsföretaget Crypto Asset Recovery, påpekade i ett tal med Cointelegraph att enligt hans erfarenhet borde folk vara mer oroliga för att lämna sin frönfras eller privata nycklar i pappersplånböcker som av misstag kan kastas ut, snarare än för hackare eller bedragare. Brooks sa:

"Du har en mycket större chans att flytta till en ny lägenhet och förlora ditt kryptolösenord i processen än du har att bli hackad."

I mars 2011 startade en användare på Bitcointalk-forumet en tråd som försökte lägga ihop den kända förlorade BTC. Medan tråden spårade ur med tiden, visade den hur många användare som har förlorat tillgången till kryptovaluta under åren.

Dessa förluster, som Chainalysis Grauer sa, kan ha en betydande ekonomisk inverkan på kryptovalutans ekosystem.

Bör förlorad krypto betraktas som en donation?

Bitcoin-skaparen Satoshi Nakamoto har känt att förlorade mynt "bara gör alla andras mynt värda något mer" och att de bör ses som en "donation till alla." Blockchain Intelligence Groups Fasanello sa att när det kommer till mynt med ett begränsat utbud kan Satoshi ha rätt, men de med ett oändligt utbud kan se det omvända.

Fasanello sa att precis som fiat-valuta tappar i värde med inflation, så förlorar kryptovalutor. Om en kryptovaluta inte har ett begränsat utbud kommer värdet på de förlorade mynten helt enkelt att urholkas med tiden.

Yuriy Kovalev, VD för kryptohandelsplattformen Zenfuse, talade med Cointelegraph, att förlorade mynt representerar en dold kostnad för säkerhet i kryptovalutautrymmet som gynnar alla andra:

"Mängden förlorad krypto visar bara att decentraliserade nätverk som Bitcoin är extremt säkra, så mycket att triviala misstag kan kosta miljoner. Plånboksjägare kan sällan bara hjälpa till i fall av förlorade lösenord, vilket ytterligare bevisar att blockkedjan är oföränderlig."

Faktum är att de flesta fall där förlorade tokens återställs involverar förlorade lösenord som används för att låsa upp plånböcker och inte de privata nycklar som används för att återställa dem. I ett nyligen fall såg en dataingenjör och hårdvaruhacker knäcka en Trezor One-hårdvaruplånbok som var låst eftersom dess ägare hade glömt sin säkerhets-PIN.

Asaf Naim, grundare och VD för blockchain-applikationsutvecklaren Kirobo, sa till Cointelegraph att Satoshis ord kan vara sanna för "mindre och enstaka fall av att förlora krypto", men Naim tillade att "bristenslagen bara gäller om människor har förtroende för det underliggande systemet . Om för mycket kryptovaluta går förlorad kommer folk att sluta tro på dess användning och dess inneboende värde.”

Förlorad krypto och massadoption

Tidiga berättelser från kryptovalutaområdet om förlorad krypto har skapat rubriker under åren och pekar på hur svårt det kan vara att återvinna förlorade pengar. Ett sådant exempel är James Howells, som slängde en hårddisk som innehöll 7 500 BTC (nästan 285 miljoner dollar idag) när han städade sitt hus 2013.

Plånboksåterställningstjänster har vunnit popularitet under de senaste åren men tar ofta ut stora procentandelar av pengarna de återvinner. Grauer sa att det finns branschlösningar som är avsedda att minska risken för oavsiktliga förluster, som inkluderar "att lagra din kryptovaluta på en känd och pålitlig börs, eller hot wallet, liknande vad du gör med en bank."

Tillvägagångssättet står i kontrast till dem som hävdar att om en användare inte kontrollerar de privata nycklarna till sin plånbok, äger de faktiskt inte mynten i den. När han pratade med Cointelegraph verkade Brooks från Crypto Asset Recovery hålla med Grauer, men tillade att "kryptering kan vara extremt komplicerat", och som sådan tror han att "nya investerare har det bättre med förvaringsplånböcker."

För Brooks, om en användare plötsligt går bort eller råkar ut för en allvarlig olycka, är det lätt för nära och kära att hämta sin krypto från en förvaringsplånbok, men det är svårt att göra det genom att använda en privat nyckel. Kirobos Naim tror att industrin för återvinning av kryptovaluta kan vara viktig men är en del av ett bakåtriktat tillvägagångssätt:

"Den huvudsakliga effekten av att så mycket krypto går förlorad är att det står i vägen för massadoption. Om människor inte känner sig trygga med att använda krypto, kommer de helt enkelt inte att använda det. Det är inte acceptabelt att glömma åtkomstuppgifter är oåterkalleligt.”

Han tillade att kreditkort inte skulle vara så populära som de är om "det fanns en stor chans att oåterkalleligt förlora pengar varje gång du använde ett." Lösningen kan vara relaterad till kryptovalutaplattformar och deras användarupplevelse, som till exempel kan implementera vitlistor på samma sätt som nätbanksplattformar gör för att förhindra vanliga fel.

För chefen är det "häpnadsväckande att skriva ner ord på ett papper eller memorera dem är den bästa praxisen för säkerhet 2022", eftersom det visar "krypto har saknat ett skyddsnät för mänskliga fel."

Den fria marknaden har försökt komma med bättre lösningar över tiden, som inkluderar skapandet av titanskivor där användare kan skriva ner sina fröfraser eller privata nycklar. Dessa lakan är svårare att slänga av misstag och kan ofta överleva naturkatastrofer. Vissa plånböcker, inklusive Coinbase Wallet, tillåter användare att säkerhetskopiera sina privata nycklar på Google Drive eller iCloud.

Medan förvaringstjänster för kryptovaluta kan erbjuda institutionella investerare den säkerhet de behöver för att komma in på marknaden, för användare som letar efter en ocensurerbar form av pengar, kan förlorad krypto fortsätta att vara ett problem under överskådlig framtid.

Subscribe US Now