USA:s rättvisa avvisar stämningarna mot det sociala nätverket Facebook för monopol

digitateam

Distriktsdomstolen i Washington DC har ogillat den antitrustprocess som Federal Trade Commission lämnade in mot det sociala nätverket Facebook i slutet av 2020. Om stämningen lyckas kunde företagets vd Mark Zuckerberg ha tvingats bli av med två av de huvudsakliga plattformar som tillhör företaget: Instagram och WhatsApp.

Domare James E. Boasberg har ansett att Federal Trade Commission inte presenterade tillräckligt med fakta för att fastställa att det sociala nätverket har monopolmakt på marknaden för personliga sociala nätverkstjänster. Dessutom skrev domaren i sitt uttalande att “Klagomålet innehåller ingenting i den meningen, förutom den nakna anklagelsen att företaget har haft och fortsätter att ha en dominerande marknadsandel på mer än 60%”. Han konstaterade också att marknaden för sociala medier är ovanlig genom att produkterna den innehåller inte säljs för ett pris. Baserat på allt detta kan domstolen inte förstå exakt vad siffran på mer än 60 % av byrån avser, än mindre sluta sig till de underliggande fakta som skulle kunna stödja det.

Målet med allt detta är att tvinga det sociala nätverket att bli av med WhatsApp. Federal Trade Commission hävdade att Facebook par excellence hade gjort dessa åtgärder för att befästa och behålla sitt monopol och förvägra konsumenter fördelarna med konkurrens.

I vilket fall som helst har domarens avskedande gjort att Facebook-aktier för första gången i dess historia har passerat en miljard dollar på Wall Street-börsen. Federal Trade Commission vidhåller att den för närvarande noggrant granskar yttrandet och utvärderar det bästa alternativet att följa.

Next Post

Den franska konkurrensmyndigheten bötfäller Google med 500 miljoner dollar för upphovsrätten till internetinnehåll

Teknikföretaget Google kommer att få betala böter på 500 miljoner dollar i Frankrike för sina missbruk samtidigt som de förhandlar med media om en ersättning för att kunna publicera sina nyheter. Konkurrensverket motiverade det med det exceptionella allvar som, enligt nämnda organ, utgör Googles systematiska brott mot skyldigheten att i […]

Subscribe US Now