Italiensk konkurrensmyndighet bötfäller Google med 100 miljoner euro för missbruk av dominerande ställning

digitateam

Konkurrensregulatorn i Italien meddelade i torsdags att Google skulle åläggas böter på 100 miljoner euro för missbruk av dominerande ställning. Böterna kommer efter att teknikföretaget vägrat acceptera en applikation på sin Google Play-plattform som tillåter lokalisering av laddningsterminaler för elbilar.

Den italienska antitrustmyndigheten har understrukit att “Genom operativsystemet Android och appbutiken Google Play har Google en dominerande ställning… Man måste komma ihåg att i Italien använder ungefär tre fjärdedelar av smartphones Android”. Enligt utredningen som genomfördes av tillsynsmyndigheten “godkände Google inte” användningen av JuicePass-applikationen, utvecklad av Enel, i ett Android Auto-system.

Han betonade också att “JuicePass erbjuder ett brett utbud av tjänster för att ladda elfordon, allt från att hitta en laddstation till att hantera laddningsprocessen och reservera en station.” Den har också kommit fram till att “Google, genom att neka Enel X Italia (…) tillgängligheten av JuicePass på Android Auto, orättvist begränsade möjligheterna för användare av Enel-appen.”

Den här tjänsten konkurrerar med Google Maps, som dock för närvarande bara låter dig söka efter laddstationer för elfordon.

Next Post

Adjö till gratis G Suite, som betalas av Google Workspace

Företag som fortfarande använder gratisversionen av G Suite har fått dåliga nyheter. Från och med den 1 juli kommer endast Google Workspace-prenumerationer att vara tillgängliga. Detta innebär att det, för att fortsätta använda de olika tjänsterna, kommer att vara obligatoriskt att prenumerera på en av de betalda planerna. Uppdateringen måste […]

Subscribe US Now