Apples M1 Max har hittat sin herre, enligt det senaste tillkännagivandet från Intel. Men vad betyder detta egentligen, måste iPhone-tillverkaren reagera direkt? En kort bedömning.

Intel presenterar den 12:e generationen av mobila kärnprocessorer och påstår sig ha den snabbaste CPU:n i denna klass med flaggskeppschippet Intel Core i9-12900HK (källa: Intel via MacRumors). Ergo: Apples M1 Max från nuvarande MacBook Pro med 16-tumsskärm är utklassad och måste backa. En direkt jämförelse av siffror visar också hur Intel kunde ha gjort detta.

Intels nya mobilchip slår Apples M1 Max

Den nya Core i9 har 14 datorkärnor (6 högpresterande kärnor och 8 effektivitetskärnor), Apples M1 Max har å andra sidan bara 10 av dem (8 högpresterande kärnor och 2 effektivitetskärnor) och Intel-processorn accelererar upp till 5 GHz i värsta fall. Så det är knappast förvånande att Intel är snabbare med denna "chunk" i vissa situationer. Detta är också tydligt i följande benchmark-grafik som Intel distribuerar under tillkännagivandet:

Intressant: Grafiken hävdar att nya Core i9 uppnår en högre prestanda per watt än M1 Max-chippet – Apples tidigare "killer-argument". Intel bekräftar också uttryckligen detta för sina kollegor från MacRumors:

"Specrate 2017 Integer n-copy data är ett bra riktmärke som vi använder för att mäta flertrådsprestanda hos klienter. Våra data visar att Core i9-12900HK har bättre prestanda per watt än M1 Max-processorn i detta test."

Vad betyder detta, måste Apple reagera?

Frågan uppstår: Måste Apple reagera omedelbart? Det korta och tydliga svaret: nej . Den kortsiktiga prestandafördelen är bara en sida av myntet, eftersom Intels nya chip når rätt plats i slutändan. Strömförbrukningen kan vara upp till 115 watt, vilket är betydligt mer än vad M1 Max-chippet någonsin använder. Inte direkt idealisk för den termiska belastningen på bärbara datorer som MacBook Air och MacBook Pro. Med andra ord, i det långa loppet är Apples chip med största sannolikhet det bättre valet för mobilanvändare, absolut hastighet är inte allt.

Fortfarande förstavalet för mobilanvändare, nuvarande MacBook Pro:

Apple måste därför allt annat än frukta Intels motattack, förmodligen också för att de redan har nästa ess i rockärmen. Om bara några månader bör den kaliforniska tillverkaren presentera nästa generation av sina egna processorer, M2, som återigen borde sätta Intel i kapplöpningen om bättre prestanda per watt. Apple behöver alltså inte slå tillbaka omedelbart, men det kommer det ändå snart. Så Intel kommer inte att kunna vila på sina lagrar för länge.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *