Rengöring och desinficering av mobiltelefoner: så här är smartphones hygieniskt rena

admin

Oavsett förkylning och coronapandemin gäller följande: mobiltelefonen ska rengöras ordentligt med jämna mellanrum. GIGA visar hur du kan rengöra och desinficera smartphones utan att skada dem.

Oavsett förkylning och coronapandemin gäller följande: mobilen ska rengöras ordentligt med jämna mellanrum. GIGA visar hur du kan rengöra och desinficera smartphones utan att skada dem.

Coronavirus och mobiltelefoner: vilka medel är lämpliga för desinficering?

Apple har uppdaterat sin informationssida om iPhone-rengöring i spåren av den pågående spridningen av coronaviruset. Nu kan du hitta specifik information här om vilka rengöringsmedel som är lämpliga för att desinficera iPhones:

Du kan försiktigt torka av de yttre ytorna på din iPhone med en trasa med 70 procent isopropylalkohol (isopropanol 70 volymprocent) eller Clorox desinfektionsservetter. Använd inte blekmedel. Undvik att få in fukt i någon öppning eller sänk din iPhone i rengöringsmedel.

Enligt Robert Koch Institute klassificeras isopropanol 70 volymprocent som "begränsad virusdödande" för handdesinfektion med en exponeringstid på 30 sekunder. "Begränsad virusdödande" betyder "effektiv mot höljeförsedda virus". Coronoaviruset (SARS-CoV-2) är ett av de inkapslade virusen (se Deutsche Apothekerzeitung).

När jag letade efter ett ytrengöringsmedel som fungerar mot coronaviruset och som även är klassificerat av tillverkaren som "lämpligt för rengöring av smartphones" stötte jag på produktsortimentet "Sterillium Protect & Care". Enligt tillverkaren Hartmann är dessa produkter effektiva "mot bakterier, jästsvampar, höljevirus samt norovirus och rotavirus" och är avsedda för "snabb desinfektion av känsliga och vertikala ytor, t.ex. B. PC, smartphones och pekskärmar ”är lämpliga. Viktigt: verkan börjar tidigast 30 sekunder upp till 5 minuter (norovirus). Produktsortimentet "Sterillium Protect & Care" är för närvarande slutsålt ibland.

Süddeutsche Zeitung har under tiden publicerat en artikel som klassificerar desinfektion av smartphones med kemiska medel som inte akut nödvändig. Enligt den medicinska chefen för det tyska rådgivningscentret för hygien (BZH) som citeras där, är det viktigare "att tvätta händerna regelbundet och noggrant."

Mobiltelefonhygien: Tips från tillbehörsleverantören

Tillbehörstillverkaren Zagg ger två enkla råd under spridningen av coronaviruset, som GIGA också stöder:

Rengör din smartphone två gånger om dagen . Användningen av Bluetooth-hörlurar eller headset minimerar också spridningsrisken, eftersom smarttelefonen inte ständigt trycks mot kinden när du ringer.

Mobildesinfektion med UV-ljus istället för kemi: Fraunhofer-institutet forskar om detta

Det ser ut ungefär som en mikrovågsugn och använder inga kemiska medel: Forskarna vid Applied Systems Technology (AST) vid Fraunhofer Institute for Optronics, System Technology and Image Exploitation (IOSB) har utvecklat en maskin som bestrålar mobiltelefoner med UVC-ljus befriat från bakterier och virus som "SARS-CoV-2". Desinfektionen ska utföras på "bara några sekunder". Enligt forskarna sträcker sig användningsområdena för enheten "från kliniska områden till privat och kommersiell användning till evenemangsmarknaden".

Hos Amazon kan du redan nu hitta UV-desinfektionsapparater för mobiltelefoner ("UV-mobilsterilisatorer") som lovar en desinfektionseffekt enligt den princip som beskrivs. Än så länge saknas det dock bevis för effektiviteten av oberoende tester. Priset är frestande lågt under 30 euro:

Rengör din mobiltelefon normalt: vilken trasa, vilket rengöringsmedel?

Den viktigaste regeln först: inga aggressiva rengöringsmedel och inga slipmedel! Dessa äventyrar den fettavvisande skärmbeläggningen på moderna smartphones. Ingredienserna i slipmedel (t.ex. kvartspulver) kan till och med repa skärmen för alltid. Om du vill vara på den säkra sidan, använd endast en luddfri trasa fuktad med vatten (inte blöt!) För rengöring av din smartphone, t.ex. B. en linsduk . Denna rengöringsmetod rekommenderas av iPhone-tillverkaren Apple.

Fettfläckar och fingeravtryck tas inte bort utan rengöringsmedel. Det blir lättare med hjälp av lämpliga rengöringsmedel . Jag rekommenderar att du uppmärksammar tillverkarens beskrivning: Är produkten uttryckligen lämplig för rengöring av smartphones? Om detta inte klart kan fastställas är det bättre att använda ett annat rengöringsmedel.

Jag har goda erfarenheter av de dyra men högkvalitativa rengöringsprodukterna från den tyska linstillverkaren Zeiss. Dessa finns som ett heltäckande komplett set , inklusive en praktisk luftfläkt för att ta bort damm:

Smartphone rengöringsdukar är lämpliga för snabb rengöring däremellan:

Glasrengöringsmedel eller diskmedel: kan du använda det för att rengöra mobiltelefoner?

Det är i allmänhet inte tillrådligt att använda vanliga hushållsglasrengöringsmedel och rengöringsmedel. Faran är för stor att den innehåller ingredienser som kan skada mobiltelefonen (särskilt antifettbeläggningen på displayen).

Vissa smartphoneanvändare svär vid det och använder den jämförelsevis billiga Sidolin multi-surface cleaner för att rengöra smartphonens display. Enligt tillverkaren är denna produkt lämplig för rengöring av "skärmytor" – men det är inte tal om smartphones i synnerhet. Så detta tips bör prövas på egen risk. Jag har rengjort en iPhone 8 flera gånger tidigare och kunde inte hitta någon negativ effekt.

Rengöra din mobiltelefon: 3 steg till en ren smartphone

Displayen och baksidan av en smartphone rengörs bäst på samma sätt som du rengör glasögon. Innan själva städningen bör du se till att det inte finns några grova dammkorn eller ens sandkorn på mobilen. Viktigt också: stäng av mobiltelefonen innan du rengör och dra ur laddningskabeln .

Vår rekommendation:

Fukta en ren mikrofiberduk lätt med lämpligt rengöringsmedel eller vatten (spraya inte direkt på mobiltelefonen!). Torka av mobiltelefonen helt med den fuktiga delen av trasan. Detta kan leda till att det bildas ränder – detta är den lossnade feta smutsen. Ta en torr plats eller en andra, torr mikrofiberduk och ta bort den lossnade smutsen med cirkulära avtorkningsrörelser tills inga fler ränder kan ses.

Detta är också sättet att få kameralinserna rena. I slutändan hjälper visuell inspektion med blotta ögat: håll mobiltelefonen i olika vinklar mot ljuset och flytta den långsamt. Först när fläckar eller ränder inte längre kan ses från någon position är ytan (eller kameramodulen) riktigt ren. Även en liten dis på linsen kan märkas på mobilfoton genom suddiga bilder.

Rengör mobiltelefonuttag och högtalaröppningar ordentligt

De platser där mobiltelefonen är "öppen" är en särskild utmaning. Detta inkluderar jackuttaget för hörlurar, öppningarna för högtalarna och anslutningen för laddning (Micro-USB, USB-C eller Lightning). Här samlas en seg och svåravlägsen smuts av damm och talg som inte kan avlägsnas med ovan beskrivna ytrengöring under loppet av månader. Dessa punkter måste behandlas separat och med lämpliga "verktyg".

En torr, mjuk borste är lämplig. Bomullsservetter och tandpetare (något fuktade med vatten) kan också användas för att rengöra svåråtkomliga områden på mobiltelefonen. Speciellt formade rengöringsverktyg kan också hittas på Amazon.

Men: Detta bör endast göras med största försiktighet, annars uppstår skada. Många små rörelser utan tryck är bättre än enstaka, hektiska knuffar. Med bomullspinne, se till att inga fibrer lossnar och fastnar i kontakter eller högtalargaller. Jag avråder också starkt från att använda metallföremål som knivar, pincett eller nålar.

Mobiltelefondesinfektion: hygien börjar med smartphonen

Många mobiltelefonanvändare är inte medvetna om att de rör vid en kärna med händerna flera gånger om dagen. I genomsnitt finns det betydligt fler bakterier på mobiltelefoner än på till exempel en toalettstol. Det finns ingen anledning att få panik – men det är definitivt ett tillfälle att hålla din egen smartphone ren. Enligt TÜV Rheinland är det bara en av fyra tyskar som regelbundet rengör sin mobiltelefon noggrant. Var åttonde rent
aldrig ens hans mobiltelefon.

"Mobiltelefoner, särskilt smartphones, bör rengöras och vårdas regelbundet. Det är inte bara en fråga om estetik. Mobiltelefoner kan överföra bakterier , och regelbunden rengöring av displayer och tangentbord är vettigt, särskilt när du är förkyld, säger Bitkom-experten Bernd Klusmann. Dr. Wiete Schramm (läkare vid TÜV Rheinland) rekommenderar att du rengör smartphones och surfplattor regelbundet. ”Det finns en ökad risk för infektion (…) för personer med ett svagt immunförsvar eller med vågor av förkylningar. (…) Om du använder en mobiltelefon eller surfplatta när du äter, kan små matrester finnas kvar, som sedan fungerar som en perfekt grogrund för ytterligare bakterier."

Displayrengöringen från "Ag +", med en kombination av silver och ytaktiva ämnen mot bakterier, har fått ett bra betyg av Amazon-kunder:

Att bara rengöra ytan med en mikrofiberduk minskar risken – mikrobiologer vid universitetet i Furtwangen har funnit att bakterier kan minskas med upp till 80 procent på detta sätt. Alltså: En nystädad mobiltelefon ser inte bara bättre ut, den är också fördelaktig ur hygienisk synvinkel.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Next Post

Bitcoin-nätverket fyller 13 år, firar med ny hash rate all-time high

Bitcoin-nätverket genomgick ett sex månader långt rally för att nå en ny all-time high hashhastighet på 207,53 miljoner tera-hashar per sekund (TH/s) på lördagen.

Idag är det 13:e året sedan Bitcoin ( BTC ) skaparen Satoshi Nakamoto bröt genesis-blocket eller block 0 av Bitcoin-nätverket, och för första gången bröt en belöning på 50 BTC tillbaka på mån 2009. Spola framåt till 2022, BTC nätverk visar inga tecken på att sakta ner genom att nå en ny all-time high hashhastighet på 207,53 miljoner tera-hashar per sekund (TH/s).

Bitcoin-hashhastigheten, som korrelerar med nätverkets styrka baserat på antalet aktiva gruvarbetare, såg en tillfällig nedgång efter att Kina förbjöd medborgare och företag att bedriva kryptobrytning och handelsaktiviteter . Som ett direkt resultat av Kinas totala förbud mot krypto, en plötslig brist på gruvarbetare, sjönk Bitcoin-hashhastigheten till 58,46 miljoner TH/s.

BTC hashhastighet i juni 2022. Källa: YCharts

Som framgår av grafen ovan fick Bitcoin-hashhastigheten en eventuell comeback när kinesiska gruvarbetare började migrera till vänliga jurisdiktioner . Den 1 januari 2022 registrerade Bitcoin-nätverket en ny rekordnivå på 207,53 miljoner TH/s, vilket återtog nätverkets säkerhet genom att öka gruvsvårigheterna.

BTC hashhastighet i januari 2022. Källa: YCharts

I skrivande stund ligger Bitcoin-nätverkets hashhastighet på 190,64 miljoner TH/s, en minskning med 8,14% från sin högsta nivå någonsin.

Relaterat: Bitcoin-innehav av offentliga företag har ökat under 2022

BTC-innehav av privata företag har ökat avsevärt under föregående år, vilket avslöjades av kedjeanalytikern Willy Woo.

En Cointelegraph-rapport om saken visar att köp gjorda av Michael Saylors MicroStrategy överstiger 6 miljarder dollar i kryptotillgångar . Bara i december köpte företaget ytterligare 1 914 BTC värda 94 miljoner dollar.

Subscribe US Now