Microsoft planerar att uppvakta tillsynsmyndigheter med “Open App Store Principles”

digitateam

Microsoft går före potentiella nya lagar som styr appbutiker genom att tillkännage sina Open App Store-principer.

Förra veckan rapporterade Developer om Apples senaste kamp mot sådan lagstiftning efter att företaget skickat ett brev till amerikanska lagstiftare och uppmanade dem att avslå S. 2710 – ett lagförslag som skulle tvinga Apple att öppna sin ökända “muromgärdade trädgård” och möjliggöra sidladdning av appar.

Microsoft har lyckats undvika att stå i fokus för högprofilerade antitrustutredningar de senaste åren (efter att ha stått inför sin beskärda andel på höjden av Windows framgång). Istället har globala tillsynsmyndigheter riktat in sig på Apples och Googles utan tvekan monopolistiska ekosystem.

Den enda mjukvaruplattform som ägs av Microsoft idag och som skulle kunna möta liknande utredningar som Apple och Google är Xbox.

Xbox tillkännagav nyligen sin avsikt att köpa Activision Blizzard och alla dess dotterbolag i en storsäljande affär värd 68,7 miljarder dollar. Microsoft är på förhand med att förbereda sig för regulatorisk granskning av affären och hoppas att dess Open App Store-principer kommer att hjälpa till att mildra deras rädsla.

Brad Smith, Microsofts president och vice ordförande, skrev i ett blogginlägg:

“Idag tillkännager vi en ny uppsättning Open App Store-principer som kommer att gälla för Microsoft Store på Windows och för nästa generations marknadsplatser vi kommer att bygga för spel.

Vi har utvecklat dessa principer delvis för att möta Microsofts växande roll och ansvar när vi påbörjar processen att söka regulatoriskt godkännande i huvudstäder runt om i världen för vårt förvärv av Activision Blizzard.

Denna regleringsprocess börjar samtidigt som många regeringar också går framåt med nya lagar för att främja konkurrens på appmarknader och utanför. Vi vill att tillsynsmyndigheter och allmänheten ska veta att Microsoft som företag har åtagit sig att anpassa sig till dessa nya lagar, och med dessa principer kommer vi att göra det.”

Det finns fyra nyckelområden som utgör principerna för Open App Store:

Kvalitet, säkerhet, säkerhet och integritet – Microsoft åtar sig att göra det möjligt för alla utvecklare att komma åt sin appbutik om de uppfyller rimliga och transparenta standarder.Ansvarighet – Microsoft säger att de kommer att hålla sina egna appar till samma standard som konkurrenterna och att de inte kommer att använda någon icke-offentlig data från sin butik för att ge den en konkurrensfördel.Rättvisa och transparens – Microsoft kommer att behandla alla appar lika, kommer inte att ge orimliga preferenser eller rankningar och kommer att vara transparenta om marknadsföringsregler och marknadsföring.Val av utvecklare – Microsoft kommer att lägga kontrollen i utvecklarnas händer. Utvecklare kommer att vara fria att använda alternativa betalningssystem, kommer inte att behöva ge Microsofts appbutik förmånligare villkor eller hindras från att kommunicera med sina kunder i legitima syften.

Den sista, Developer Choice, är ett ganska direkt skott på Apple. I ett växande antal regioner har Apple tvingats stödja alternativa betalningssystem. Men den lovade nyligen att fortsätta ta sin provision.

År 2020 berättade Smith för en antitrustkommitté i USA:s hus att App Store hämmar konkurrensen idag mycket mer än vad Microsoft gjorde med Windows under dess storhetstid.

Microsoft har mött sina egna problem från Apples stängda appbutikspolicyer de senaste åren. Företaget har inte kunnat lansera sin Xbox Cloud Streaming-tjänst som en iOS-app – som det har på Android – på grund av Apples strikta policyer.

Xbox har förbundit sig att göra fler spel till flera plattformar, öka cross-play och gå bort från det förflutnas “konsolkrig”.

I sitt inlägg skrev Smith:

“Microsoft kommer att fortsätta att göra Call of Duty och andra populära Activision Blizzard-titlar tillgängliga på PlayStation under löptiden för alla befintliga avtal med Activision. Och vi har förbundit oss till Sony att vi också kommer att göra dem tillgängliga på PlayStation utöver det befintliga avtalet och in i framtiden så att Sony-fans kan fortsätta att njuta av spelen de älskar.

Vi är också intresserade av att vidta liknande åtgärder för att stödja Nintendos framgångsrika plattform.

Vi tror att detta är rätt sak för branschen, för spelare och för vår verksamhet.”

Med framgången med sin Game Pass-tjänst är Xbox inte längre beroende av att använda exklusiva produkter för att sälja så många konsoler och kopior av ett spel som möjligt. Om det kan locka någon att bli Game Pass-prenumerant spelar det ingen roll om de spelar på en Xbox-konsol, PC eller ens i molnet.

Men bara de tre första principerna kommer för närvarande att gälla för Xbox-butiken. Den om utvecklarval gäller inte men Microsoft antyder att det så småningom kommer att följa en liknande väg.

“Det är viktigt att inse att framväxande lagstiftning skrivs för att adressera appbutiker på de plattformar som betyder mest för kreatörer och konsumenter: datorer, mobiltelefoner och andra datorenheter för allmänna ändamål”, skrev Smith.

“Den nya lagstiftningen skrivs inte för specialiserade datorenheter, som spelkonsoler, av goda skäl.”

Open App Markets Act, en del av lagstiftningen som för närvarande övervägs, undantar effektivt konsoler från de regler som den föreslår.

Det tvådelade lagförslaget skulle blockera plattformsinnehavare som Apple och Google från att blockera alternativa betalningssystem, gynna sina egna appar i sökningar och hindra användare från att ladda ner appar från tredjepartsbutiker.

(Foto av Christina på Unsplash)

Relaterad: CAF-rapporten belyser utvecklarnas svåra situation från konkurrensbegränsande metoder

Vill du förnya din digitala transformationsstrategi? Lär dig mer om den digitala transformationsveckan som äger rum den 11-12 maj 2022 och upptäck nyckelstrategier för att göra dina digitala insatser till framgång.

Utforska andra kommande teknologievenemang och webbseminarier för företag som drivs av TechForge här.

Taggar: agera, appbutik, appbutiker, appar, lagförslag, utveckling, spel, lag, lagstiftning, microsoft, öppna appmarknader, principer för öppna appbutiker, programmering, mjukvara, windows, windows store, Xbox

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Next Post

importera en JS-fil till en annan i den vanliga JS

En enkel handledning om hur man importerar en JS-fil till en annan med ES6 Fram till för några år sedan gick det inte importera en js-fil eller kodblock från en fil till en annan men sedan 2015 har ES6 introducerat användbart ES6 moduler. Med modulstandarden […]

Subscribe US Now