Grand Theft Auto fyller 25 år

admin

Årsdagar kan ofta vara bitterljuva saker, som visar både hur långt något har kommit samtidigt som det påminner oss om gamla goda tider och hur lång tid som har gått.

Grand Theft Auto har, som franchise, fyllt 25 år idag den 27 november, vilket är ett kvartssekel sedan släppet av den första titeln i serien 1997.

Grand Theft Auto fyller 25 år

Ursprungligen utvecklat av DMA Design, som skulle fortsätta att bli Rockstar North, såg Grand Theft Auto dagens ljus som ett 2D-spel uppifrån och ned, som till synes väldigt olikt den rekordstora AAA-härva den är idag – men grunden för allt detta var redan avslappnad när.

Fansen har varit med om en vild resa genom åren, särskilt om de har följt GTA-serien under en längre del av dess livstid. Med den enorma och fortfarande växande populariteten för det senaste bidraget, Grand Theft Auto 5, har många medlemmar av communityn inte upplevt de äldre titlarna – trots de senaste remastererna.

En stillbild från GTA 2 reklamkortfilm. Inte riktigt den GTA-film vi alla vill ha, dock.

Under de tre epoker som fandomen känner igen – 2D-, 3D- och HD-epoken – har vad det innebär att vara ett GTA-spel förvandlats helt, samtidigt som de i grunden förblir desamma. Vi jackar fortfarande bilar i realistiska men överdrivna fiktionaliserade versioner av den verkliga världen, satt genom en lins av satir och krass humor.

Under dessa 25 år har GTA-serien utökat sin bibliografi till att inkludera 15 distinkta spel, av vilka många fick olika återutgivningar, remastrar eller ompackningar, som lanserades över häpnadsväckande 23 plattformar i någon form eller form.

De flesta konsolgenerationer i nyare minne har sin egen definitiva och ikoniska GTA-upplevelse – även om vissa skulle hävda att GTA 5 sträckte sig över några för många.

Grand Theft Auto-spelen, som prisats genom åren för sin omspelbarhet, tillgänglighet och stora mängd innehåll, har fått kommersiell och kritisk framgång efter framgång, med nästan alla mainline-spel som anses vara en klassisk titel för sin tid och bestående spelikoner.

Många fans skulle hävda att San Andreas är det bästa GTA-spelet i dag – men då kan detsamma sägas om varje titel.

Genom kraften av tröghet och, oftare än inte, kontroverser, har GTA blivit ett känt namn, spelat av miljoner som annars kanske inte skulle vara särskilt engagerade i videospel som helhet, och känt även av de som inte spelar alls .

Genom att uppnå äkta mainstream-popularitet decennier innan spel är den vanliga mediebasen i varje hushåll det är idag, gick räckvidden för GTA längre än nästan något annat spelmärke där ute.

Olika parter försökte gång på gång få spelen förbjudna i olika länder under Grand Theft Autos 25-åriga historia – något som utvecklarna och skaparna betraktar med direkt stolthet. Serien vek aldrig undan från känsliga ämnen och levererade svidande sociala kommentarer som bakgrund av några ungdomsskämt som retade många fjädrar.

GTA 6 kommer att ha stora skor att fylla när den kommer ut när den är ute, eftersom dess föregångare i stort sett har slagit alla spelrekord där ute.

Med den ständiga strömmen av GTA Online-uppdateringar som absolut inte visar några tecken på att sakta ner, i kombination med att nästa huvudinträde i serien kommer någon gång i en skum framtid, är det klart att seriens långa förflutna kommer att följas upp av en lång framtid, för. Vi är hårt pressade att komma på något som kan sätta stopp för GTA:s popularitet vid det här laget, och med den konstanta ökningen av spelindustrin som helhet, verkar ytterligare 25 år vara givet vid denna tidpunkt.

Grattis på födelsedagen, GTA!

Next Post

Trött på tv-spel? Här är några andra tidsfördriv att prova

Onlinespel och videospel är ett av de mest populära sätten på vilka människor väljer att spendera sin fritid. Med tanke på kvaliteten på de senaste släppen är detta inte heller något som kommer överraskande. Det finns så många olika alternativ för människor att ägna sig åt. […]

Subscribe US Now