WhatsApp är en av de mest installerade apparna. Tyvärr, med tanke på det stora antalet användare, är bedragare inte heller långt borta. En bluff kommer också att cirkulera 2021, där man får en WhatsApp-kod via SMS utan att bli tillfrågad. GIGA förklarar vad som ligger bakom.

Bedrägeri med WhatsApp-koden är särskilt utbredd i Storbritannien, där "STOPP. TROR. UPPRINGNING ”En informationskampanj mot bluffen startades. Också i Tyskland har det under en längre tid förekommit bedrägeriförsök.

Fick du SMS-kod från WhatsApp utan att fråga?

I bluffen får intet ont anande användare ett SMS med en verifieringskod för sitt eget WhatsApp-konto. En kort tid senare får du ett meddelande från en främling som under förevändning ber om att få koden skickad till dig. Bedragaren säger till exempel att koden av misstag skickades med sms och vill gärna få information om sifferkombinationen.

Meddelanden av detta slag bör rapporteras till WhatsApp omedelbart och raderas . Du får under inga omständigheter vidarebefordra önskad kod. Koden SMS kommer faktiskt från WhatsApp. Det är säkerhetsmekanismen för att verifiera kontot på en smartphone. Om du av misstag får koden och sedan blir ombedd av en främling, vill bedragaren ta över ditt konto på sin smartphone .

Den välkända "Enkeick" tog sig också till WhatsApp:

För övrigt brukar det vara ofarligt om du har fått en PayPal-kod som WhatsApp-meddelande.

Vidarebefordra inte verifieringskoden via SMS

Enligt en undersökning ska 59 procent av alla WhatsApp-användare i Storbritannien ha fått ett sådant misstänkt meddelande. Även i Tyskland dyker bluffen upp hela tiden. Förra sommaren varnade till exempel Niedersachsen LKA för försök att ta över WhatsApp-konton. Om någon annans WhatsApp-konto kapas kan bedragare bland annat komma åt telefonnumren till chattkontakter och gruppmedlemmar . Fler meddelanden och förfrågningar om verifieringskoder kan sedan skickas som en snöboll.

Telefonnumren kan säljas till datainsamlare eller användas för bedrägliga samtal. Meddelanden, å andra sidan, är krypterade "ände till slut" och kan bara läsas på den sändande och mottagande enheten. En bedragare kan dock logga in med ditt "WhatsApp Web"-konto och se all chatthistorik där. Kontrollerar därför de registrerade enheterna och loggar ut okända WhatsApp-webbinstanser.

För att säkra ditt WhatsApp-konto bör du i allmänhet inte utbyta privat information och meddelanden med främlingar. Dessutom bör du aktivera tvåfaktorsautentisering för ditt konto. Det betyder att du inte bara kan logga in på en ny enhet med SMS-koden.

Koda via WhatsApp? Bedrägeri 2021

Har du vidarebefordrat sms-koden med gott samvete bör du agera snabbt. Varna först dina WhatsApp-kontakter för bedrägeriförsöket så att de inte hamnar i samma fälla. Du kan också logga in på WhatsApp på din smartphone med ditt telefonnummer. Ett WhatsApp-konto kan inte registreras på två smartphones samtidigt. En bedragare som kanske redan har registrerat sig med dina uppgifter och SMS-koden kommer att kastas ut från ditt konto igen. Du kan också gå till polisen och anmäla ärendet där.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *