Kommer artificiell intelligens att sätta programmerare utan arbete?

digitateam

Ett av de mest omdiskuterade ämnena i relation till artificiell intelligens är möjligheten att jobb ersätts på grund av automatiseringen av processer som AI accelererar. Argumenten om huruvida robotar kommer att ta våra jobb är utbredda, och det vanliga argumentet att “robotar kommer att ta jobb men också skapa nya” verkar osunda, eller åtminstone inte kommer att kompensera för de jobb som förloras. Även om detta inte nödvändigtvis är en dålig sak (eftersom vi skulle kunna arbeta färre timmar totalt sett).Diskussionen som bekymrar oss är i alla fall inte huruvida AI kommer att ta bort jobb generellt eller inte, utan hur det kommer att påverka arbetet inom vårt område. Hur ska utvecklare och mjukvaruingenjörer förbereda sig för att automatisera utvecklingsprocessen? Som jag nämnde tidigare kommer många av framtidens applikationer att utvecklas av intelligenta bots, antingen ensamma eller i samarbete med slutanvändare som kommer att kunna interagera med dem med hjälp av intelligenta programmeringsmiljöer för att distribuera applikationen.


Betyder detta att programmering kommer att sluta vara en lovande karriär i framtiden? Absolut inte.


För närvarande är IT-proffs bland de mest efterfrågade på arbetsmarknaden (det finns många studier tillgängliga på bland annat den spanska marknaden och den nordamerikanska marknaden). Och det kommer att fortsätta att vara så, även om profilen för de eftertraktade utvecklarna och vilken typ av uppgifter de ska utföra kommer att förändras.


För att förstå hur världen av mjukvaruutveckling kommer att utvecklas med AI och vilka uppgifter som kommer att fortsätta att vara viktiga för mänskliga mjukvaruingenjörer, kan vi använda en graf över Kai-Fu Lee (som grundligt har studerat förhållandet mellan AI och samhällets utveckling i sin senaste bok).
Kommer programmerare att förlora jobbet på grund av artificiell intelligens?
I diagrammet klassificerar Kai-Fu uppgifter i två dimensioner: empati (förmågan att förstå och få kontakt med människor) och kreativitet, vilket ger oss fyra typer av uppgifter:
Icke kreativa uppgifter utan behov av empati: AI kommer att ta hand om dem.
Okreativa uppgifter som kräver empati: AI kommer att göra analysen och människan kommer att hantera interaktionen med personen.
Kreativa uppgifter utan empati: människan kommer att ha ansvaret, medan AI:n ger stöd.
Uppgifter som kräver kreativitet och empati: det är här människor utmärker sig.

I ett utvecklingsprojekt kombinerar vi alla fyra typerna av uppgifter.


Att skapa CRUD-formulär för att mata in data är ett exempel på typ 1. Detta är en klassisk uppgift som enkelt kan automatiseras (och inte kräver särskilt smarta bots). Många nuvarande programmeringsramverk tillåter dig att generera gränssnitt av denna typ (“ställningar”) från definitionen av programdata.


Varje typ av kundinteraktion kräver uppenbarligen empati och kommunikationsförmåga som AI inte kan ge. Efter vad vi nämnde ovan, när vi väl förstår vad kunden vill ha, kommer nivån av stöd som AI kan ge oss att bero på komplexiteten hos programvaran som ska utvecklas. Om det är en app

Bild av rawpixel.com på Freepik


Projekt

Bokning gratis bokningsmotor

Recipetor - verktyg för hantering av kök, recept och leverantörerNext Post

GTA Online: Bonusar och kampanjer för veckan den 18 maj

GTA Online: Special Week Los Santos Tuners-uppdatering med ytterligare kontantbelöningar i Heist-kontrakt inklusive.

Subscribe US Now