Gaming-grafikkort 2022: De bästa grafikkorten från Nvidia och AMD

admin

Den viktigaste och samtidigt dyraste komponenten i en speldator är nästan alltid grafikkortet. Därför bör beslutet för hjärtat av varje dator alltid noggrant övervägas. GIGA presenterar de bästa modellerna i olika prisklasser och förklarar vad du absolut bör tänka på innan du köper.

Den viktigaste och samtidigt dyraste komponenten i en speldator är nästan alltid grafikkortet. Därför bör beslutet för hjärtat av varje dator alltid noggrant övervägas. GIGA presenterar de bästa modellerna i olika prisklasser och förklarar vad du absolut bör tänka på innan du köper.

Gaming-grafikkort 2022: Alla GIGA-rekommendationer på ett ögonblick

I likhet med spelprocessorer konkurrerar för närvarande två stora företag när det kommer till grafikkort: Nvidia och AMD. Båda tillverkarna annonserar med speciella egenskaper som deras respektive modeller har. Valet av ditt nästa grafikkort bör därför inte bara bero på respektive pris, utan även på de extra funktioner som du kan tänkas vilja använda. Framför allt skulle det vara G-Sync eller FreeSync – två tekniker som fungerar på liknande sätt för att undvika så kallad screen tearing. Vi kommer att förklara detta och mer för dig i följande rader så att du garanterat kommer att fatta rätt beslut.

GIGA pristips Grafikkort för nybörjare Mellanklass grafikkort High-end grafikkort Modell AMD Radeon RX 6600 XT Nvidia GeForce GTX 1650 Nvidia GeForce RTX 3070 Ti Nvidia GeForce RTX 3080 Pris (ca) 1,820 euro 3,820 euros 6,820 euros Bra valuta för pengarna Ratio Relativt billig RTX och DLSS Bästa prestanda Nackdel Ofta instabila förare Lite framtidssäkra Högt pris Extremt dyrt Erbjudande Alternativ Galaxus Alternate Galaxus Prisjämförelse idealo idealo idealo idealo

Obs: Om du för närvarande vill köpa ett nytt grafikkort måste du acceptera betydligt högre priser. Dessutom har utbudet krympt avsevärt jämfört med tidigare, vilket gör det hela svårare. Innan du köper bör du därför tänka noga på om du faktiskt behöver uppgraderingen. Alternativt kan du titta på en av nästa generations konsoler – även om de inte är direkt lätta att få tag på heller, är de mycket billigare. Följande rekommendationer är därför främst baserade på vad som finns tillgängligt just nu och var du just nu får mest valuta för pengarna.

Det är därför du kan lita på GIGA

Vi gör intensiv research för varje artikel av denna typ för att sedan kunna förmedla den kunskap vi har fått till våra läsare på ett kompakt och framför allt begripligt sätt. Likaså är alla listade produkter alltid utvalda med omsorg och olika syften och prissegment beaktas också. Du hittar mer information om våra köpråd i artikeln "Så ger vi råd".

Jag har själv varit entusiastisk över tv-spel och den nödvändiga hårdvaran sedan min barndom. Jag satte ihop min första egna speldator för nästan 10 år sedan och sedan dess har många andra följt efter. Så genom åren har jag själv skaffat all kunskap jag har om spel och (PC)hårdvara – ofta till glädje för min familj eller vänner. Där är jag oftast den första kontaktpunkten när det kommer till att reparera något eller ge råd vid köp av ny utrustning.

Jag fick också stor hjälp i den här artikeln av värdefull input från min uppskattade kollega Robert Kohlick. Han är alltid uppdaterad när det kommer till spelhårdvara och har därför alltid ett svar redo när det kommer till tekniska frågor. För att kunna ge dig bästa möjliga överblick har vi baserat vår egen erfarenhet på användarbetyg och externa testinstitutioner.

GIGA pristips: AMD Radeon RX 6600 XT

förmåner

Tillräcklig prestanda för nuvarande AAA-spel i 60 FPS Mindre krävande spel med 144 FPS och mer spelbara

nackdel

Förare är ofta mindre stabila än konkurrenterna

Vi börjar vår lista med XFX Radeon RX 6600 XT SWFT210 Core Gaming , som för närvarande erbjuder mest valuta för pengarna med tanke på det aktuella spelläget. Modellen som listas här utgör medelklassen i den nuvarande grafikkortsgenerationen från "Team Red". Med 8 GB video-RAM och en spelklocka på upp till 2 359 MHz är du väl rustad för de kommande åren. I nuvarande AAA-spel spräcker RX 6600 XT enkelt den magiska gränsen på 60 FPS (Full HD vid maximala inställningar). Följaktligen kan mindre krävande titlar – dvs nästan alla tävlingsskjutare – spelas över 144 FPS.

Tyvärr får du klara dig utan Nvidias Raytracing (RTX) och DLSS med AMD-kort. För de sistnämnda har dock AMD nu tagit fram en egen lösning med "FidelityFX Super Resolution" (FSR), som likt DLSS retar ut mer FPS från spel som stöds. Med introduktionen av DirectX 12 Ultimate är "DirectX Raytracing" (DXR) också möjligt. Sammantaget är AMD Radeon RX 6600 XT en framgångsrik allrounder som definitivt är värd att titta på.

Grafikkort på nybörjarnivå: Nvidia GeForce GTX 1650

förmåner

Relativt billiga mainstreamtitlar som Fortnite går smidigt i höga detaljer och Full HD

nackdel

Vanligtvis för lite prestanda för komplexa titlar Lite framtidssäker

De dagar då du kunde köpa ett nuvarande grafikkort i mellanklassen för mindre än 400 euro är förbi. Under tiden räcker pengarna bara till Inno3D GeForce GTX 1650 Twin X2 OC till exempel. Men även 2022 – eller kanske på grund av det – har kortet fortfarande existensrätt. Om du letar efter en billig ingångspunkt för att smidigt kunna spela fleråriga favoriter som Fortnite eller Apex Legends, har du kommit till rätt ställe.

Men grafiskt krävande spel är också möjliga under vissa omständigheter: Dock bör både kraven och inställningarna minskas i förväg. Under normala omständigheter skulle vi absolut inte rekommendera detta kort. I synnerhet skulle den förlegade Turing-arkitekturen och det magra videominnet på bara 4 GB vara skäl nog för detta. Men om du bara har en mycket begränsad budget kan du knappast undvika GTX 1650 för tillfället.

Mellanklass grafikkort: Nvidia GeForce RTX 3070 Ti

förmåner

Perfekt för mer krävande titlar i WQHD med minst 60 FPS Lämplig för eSport-titlar med 144 FPS eller mer Stöder RTX och DLSS Senaste NVENC-standarden för streaming

nackdel

Kräver tillräckligt stor bostad Högt pris

Med Zotac GeForce RTX 3070 Ti AMP HOLO LHR gör vi två enorma språng: prestandamässigt och (tyvärr) även prismässigt. Nvidia marknadsförde ursprungligen modellen som en prisvärd mellanklass, men verkligheten är en helt annan för tillfället. Med 8 GB VRAM och en boost-klocka på 1 800 MHz levererar GPU:n gott om prestanda, men prismässigt ligger den mer i intervallet för den tidens avancerade grafikkort. Inte ens det faktum att detta är en modell med "Lite Hash Rate" (LHR) har förändrat någonting. Trots sådana åtgärder för att göra kort mindre attraktiva för kryptobrytning verkar efterfrågan vara oförminskad.

Om du behöver ytterligare argument för köpet: Eftersom det är ett grafikkort från RTX-serien stöder det ray tracing och DLSS därefter. Dessutom gör den senaste generationen av den interna Nvidia-kodaren (NVENC) kortet idealiskt för streaming eller alla som vill komma igång med det.

Vårt tips: Om du inte behöver riktigt lika mycket kraft och klarar dig utan några av Nvidias funktioner, använd den billigare Asus DUAL Radeon RX 6700 XT OC istället.

Avancerat grafikkort: Nvidia GeForce RTX 3080

förmåner

Bästa övergripande prestanda Idealisk för 4K-spel med 60 FPS och mer Stöder RTX och DLSS Senaste NVENC-standarden för streaming

nackdel

Kräver tillräckligt stort fodral Extremt dyrt

Välkommen till det exklusiva området. Asus TUF GeForce RTX 3080 O10G V2 GAMING är en av toppmodellerna bland grafikkort. Den toppas bara av RTX 3090. Men eftersom det kostar nästan 3 000 euro och skillnaden i prestanda i spel är begränsad så bestämde vi oss trots allt för RTX 3080. Så om du vill ha (ungefär) maximal prestanda nuförtiden bör du vara beredd att investera därefter: Med en bra bit över 1 500 euro kostar denna variant av RTX 3080 lika mycket som en hel speldator. Detta är för övrigt återigen en modell med LHR, det vill säga en reducerad hashhastighet vid brytning av kryptovalutor.

Å andra sidan erbjuder denna GPU tillräckligt med kraft för att spela alla aktuella spel med maximala inställningar i 4K-upplösning utan att behöva oroa sig för bildhastigheter som är för låga. Men om du också aktiverar ray tracing, bör du fortfarande förvänta dig bildhastighetssänkningar på sina ställen, särskilt i nyare spel. Om ett spel ändå blir tajt kan DLSS aktiveras vid behov, vilket definitivt borde spotta ut tillräckligt med FPS från grafikkortet.

Att köpa ett spelgrafikkort: det borde du veta

Att hitta rätt grafikkort: Vilka är mina krav?

Innan du köper ett grafikkort bör du vara tydlig med exakt vad ditt grafikkort ska göra:

Räcker det för dig att spela i höga inställningar på Full HD med 60 bilder per sekund ? Spelar du främst mindre grafiskt intensiva titlar som CS:GO, Rocket League, Overwatch, LoL eller Fortnite? Då kan din grafikkortsbudget bli betydligt mindre och en nybörjarmodell borde räcka för dig – som en Nvidia Geforce GTX 1650/1660 eller RTX 2060/3060. För AMD skulle det vara AMD Radeon RX 580 eller 5600/6600. Å andra sidan , om du vill utnyttja en spelmonitor med 144 Hz och högre upplösning fullt ut, bör du åtminstone köpa ett mellanklassgrafikkort. En Nvidia GeForce RTX 2070/3070 eller AMD Radeon RX 5700/6700 är vettiga här. Vill du ha en framtidssäker modell som fortfarande kommer att kunna spela på modern teknisk nivå om några år bör du skaffa ett grafikkort av senaste generationen. Naturligtvis måste du vara villig att spendera lite mer pengar för det. Här bör du åtminstone använda en GeForce RTX 3080 eller, följaktligen, en Radeon RX 6800.

Som alltid, ju mer kraft du behöver, desto mer måste du investera i den. Även om prisskillnaden mellan ett passande Full HD- och WQHD-kort fortfarande är rimlig, måste du spendera betydligt mer pengar för att hoppa till 4K. Om din bildskärm också stöder G-Sync eller FreeSync, är det lämpligt att välja grafikkort därefter om du vill använda tekniken. (Vi rekommenderar starkt att du gör detta!)

I följande video förklarar vi de viktigaste fakta om FPS, bildfrekvens och mer:

Grafikkort kontra GPU – vad är skillnaden?

Båda termerna används ofta synonymt, men strängt taget betyder de inte samma sak.

GPU (Graphics Processing Unit) är det rena grafikchippet. Det kan klockas på ett grafikkort, men det är inte nödvändigtvis fallet. GPU:n är ofta inrymd på samma chip som en huvudprocessor. Inom PC-sektorn kallas detta för en APU (Advanced Processing Unit). Mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor kombinerar också CPU och GPU på ett chip. Eftersom styrenheter som bildprocessorer för kameran (DSP), ett GPS-system och modemchips för WLAN, Bluetooth och mobildata ofta är integrerade där kallas detta för en SoC (system på ett chip).

Grafikkortet är ett instickskort som förutom GPU:n även innehåller kondensatorer, grafikminne (VRAM), vanligtvis en extern strömanslutning, ett kylsystem och andra komponenter på ett kort. Separata grafikkort är vanligtvis mycket kraftfullare än GPU:erna i APU:er och SoC:er – och passar därför även för spel.

Referensdesign, Founders Edition, anpassad modell – vad är det?

GPU-tillverkarna, det vill säga Nvidia och AMD, erbjuder bara en bråkdel av själva grafikkorten. Nvidia släpper ofta så kallade "Founders Editions" för marknadslansering av ett nytt grafikkort i high-end-segmentet – före modellerna från andra tillverkare och i begränsade mängder.

De flesta grafikkort tillverkas dock under licens av tredjepartstillverkare, välkända namn är ASUS, Sapphire, MSI, Gigabyte, KFA2, Palit, Zotac, Gainward, PNY och Inno3D. Företagen kan antingen hålla sig till referensdesignen från AMD/Nvidia, en slags "bygghandbok". Eller så ändrar de styrelsens design inom en ram som specificeras av licensieringen. Tillverkarens grafikkort kan till exempel vara kortare, tunnare, längre eller bredare, klockas högre och/eller ändra svalare design. Dessa så kallade skräddarsydda modeller avviker ibland rejält från referensdesignen vad gäller prestanda, strömförbrukning, volym och överklockbarhet – och givetvis även i pris.

Vårt tips: Innan du köper en anpassad modell, se till att läsa åsikter online om den exakta kartan så att du bättre kan bedöma styrkorna och svagheterna hos din favoritmodell i förväg.

De viktigaste suffixen förklaras: Super, Ti och XT

Som om alla siffror inte orsakade tillräckligt med förvirring, har vissa grafikkort också vissa ändelser i sina namn. Dessa brukar indikera att det är en mer kraftfull modell inom samma serie. Nvidia suffixar kort med antingen "Super" eller "Ti" – den senare representerar den kraftfullaste varianten av respektive kort i serien. AMD hanterar det lite annorlunda och lägger bara till de två bokstäverna "XT" till vissa modeller för att indikera att det detta är ett mer potent kort.

Här är några exempel för att illustrera:

Nvidia GeForce RTX 2060 eller 2060 Super Nvidia Geforce RTX 3060 eller 3060 Ti AMD Radeon RX 6600 eller 6600 XT Undvik flaskhalsar

Världens bästa grafikkort är värdelöst om den inbyggda processorn eller mängden huvudminne blir en flaskhals i förväg. Så se till att alla komponenter i ditt system är koordinerade därefter. Det är till liten nytta om du investerar 1 000 euro i ditt grafikkort och sedan kopplar ihop det med en Core i3 och 4 GB RAM. En gammal men fortfarande giltig tumregel säger att grafikkortet ska utgöra runt en tredjedel av den totala kostnaden för en speldator – exklusive kringutrustning som mus, tangentbord och bildskärm.

Oavsett vilken grafikkortsmodell du bestämmer dig för i slutändan behöver du alltid en tillräcklig strömförsörjning. Grafikkort och processor är de två komponenterna som erfarenheten har visat att de förbrukar mest ström i din PC. Om du uppgraderar ditt grafikkort bör du se till att strömförsörjningen fortfarande har tillräckligt med utrymme för att förse alla komponenter med tillräcklig ström.

Så om du vill veta hur mycket ström din dator sannolikt kommer att förbruka och hur mycket ström strömförsörjningen därför bör erbjuda, hittar du all nödvändig information i vår köpguide för nätaggregat. Se också till att ditt nätaggregat också har rätt antal PCIe-kontakter. Vissa grafikkort klarar sig med en enda kontakt, medan mer strömkrävande modeller kräver minst två kontakter.

Nvidia vs. AMD: Skillnaderna förklaras

Sammantaget är de båda tillverkarnas grafikkortsmodeller på en jämförbar prestandanivå och är därför alla lika lämpliga för spel. De faktiska skillnaderna återfinns främst i respektive ytterligare funktioner: hårdvaruaccelererad strålspårning (RTX eller DXR), Deep Learning Super Sampling (DLSS) eller, på motsvarande sätt, FidelityFX Super Resolution (FSR).

Ray tracing är en teknik som säkerställer realistisk belysning, skuggor och reflektioner inom spelvärlden. Denna ökade grad av realism har dock en direkt inverkan på prestandan och halverar ibland de visade bilderna per sekund.

I följande video kan du lära dig mer om strålspårning och vad som gör det så speciellt:

DLSS eller FSR, å andra sidan, är tänkt att göra precis tvärtom: att minska den ursprungliga bildupplösningen och efterföljande uppskalning med hjälp av maskininlärningsalgoritmer resulterar vanligtvis i en betydande ökning av prestanda. När det gäller Nvidia accelereras processen av specialutvecklade tensorkärnor på de eponyma RTX-korten. Den första iterationen av DLSS fick ofta kämpa med en urtvättad bild – men med DLSS 2.0, som till exempel kan ses i PC-porten till Death Stranding, har Nvidia gjort vissa förbättringar i detta avseende. Under tiden behöver du knappast stå ut med en kvalitetsförlust och ibland till och med få en skarpare bild än i den ursprungliga upplösningen.

AMD har ett mycket liknande tillvägagångssätt med "FidelityFX Super Resolution" (FSR). Dessutom kräver FSR ingen speciell hårdvara, vilket är en stor fördel jämfört med Nvidias tillvägagångssätt. Även vissa Nvidia-grafikkort kan använda tekniken – som modeller från GTX 10- eller 16-serien och RTX 20- och 30-serien. Detsamma gäller "DirectX Raytracing" (DXR), som för närvarande främst finns på AMD GPU:er, men även fungerar på vissa Nvidia-kort. I slutändan bestämmer du dig för en tillverkare och tillhörande funktioner.

Vårt tips: Innan du köper, ta reda på vilka funktioner du faktiskt värdesätter och vilka spel som faktiskt stöder dem.

I videon nedan förklarar vi de viktigaste fakta om DLSS:

En annan viktig skillnad mellan GPU:er från Nvidia och AMD påverkar främst din skärm: vi pratar om G-Sync och FreeSync. Båda teknologierna anpassar på ett flexibelt sätt bildskärmens uppdateringsfrekvens till bildfrekvensen som tillhandahålls av grafikkortet. Detta innebär att riva är ett minne blott och ingångsfördröjningen minskar. Tekniken säkerställer därmed en smidigare, mer direkt och tystare spelupplevelse. Det finns nu bildskärmar med beteckningen "G-Sync Compatible" – här kan grafikkort från båda tillverkarna använda sig av respektive standard. Omvänt fungerar rena G-Sync-skärmar bara med Nvidia-grafikkort.

Vad betyder överklockning och underspänning?

I likhet med processorer kan grafikkort också överklockas för att få ut den sista biten av prestanda från dem. Detta görs vanligtvis med lämplig programvara från respektive tillverkare. Samtidigt har MSI Afterburner framstått som den klara favoriten bland användarna. Verktyget kan även användas för kort från andra tillverkare utan problem och driften är ganska intuitiv efter en kort bekantskapsperiod.

I grund och botten handlar överklockning (överklockning) om att öka den maximala klockfrekvensen på grafikkortet för att få ut ännu mer prestanda. Samtidigt måste man dock acceptera högre temperaturer, vilket under vissa omständigheter kan påverka grafikkortets livslängd negativt, men i alla fall orsaka högre fläkthastigheter och därmed oljud. För att motverka detta kombinerar många proffs överklockning med sänkning av kärnspänningen – även känd som underspänning . Det är därför lämpligt att informera dig noggrant i förväg.

Köpa en GPU: Ny, gammal eller begagnad?

Vårt urval är huvudsakligen baserat på den senaste generationens grafikkort . Men det betyder inte att det inte är värt att ta en titt på tidigare modeller. Den idealiska tiden är vanligtvis när en ny generation GPU:er är i startgroparna. Då är tidigare modeller oftast mycket billigare och begagnatmarknaden gynnas ofta av ett mycket större utbud.

Under tiden är dock även GPU:er på nybörjarnivå så kraftfulla att den magiska gränsen på 60 FPS i de flesta spel inte längre är ett problem, så länge du begränsar dig till Full HD när du spelar. Å andra sidan, om du siktar på 144 FPS eller vill spela i WQHD eller 4K, behöver du mer kraft i enlighet därmed. Du kan ta reda på hur snabbt ett äldre grafikkort faktiskt är jämfört med ett nyare på motsvarande benchmark-webbplatser – där kan du vanligtvis jämföra prestandadata för olika GPU:er direkt med varandra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Crypto.com pausar uttag på grund av "misstänkt aktivitet"

Dogecoins grundare Billy Markus märkte ett misstänkt transaktionsmönster på Etherscan som fick företaget att stoppa alla transaktioner för tillfället.

Den stora kryptoplånboken och plattformen Crypto.com har tillfälligt stoppat uttag efter att "ett litet antal användare rapporterat misstänkt aktivitet på sina konton", men alla medel är enligt uppgift säkra för tillfället.

För några timmar sedan stoppade Crypto.com uttag från sin plattform som svar på flera "stölder" av kunders konton. Dogecoin ( DOGE ) grundare Billy Markus märkte ett misstänkt transaktionsmönster på Etherscan som fick företaget att stoppa alla transaktioner tills de kom på vad som pågick med deras plattform.

Ben Baller, en kryptovalutaentusiast och juvelerare, hävdade att hans konto hade brutits och förlorade 4,28 Ether ( ETH ) (cirka $15 000). Ben sa också att han använde tvåfaktorsautentisering, så de påstådda förövarna måste ha kringgått några av Crypto.coms säkerhetsfunktioner.

Relaterat: Crypto.com tillkännager globalt partnerskap med Formel 1

Cointelegraph kontaktade Crypto.com för mer information om dess beslut att stoppa uttag men fick inget svar vid publiceringstiden. Den här artikeln kommer att uppdateras i väntan på ny information.

Kryptovalutaindustrin är inte främmande för hacks, ruggning och protokollexploater. Tidigare denna månad fann den decentraliserade finanssäkerhetsplattformen och bug-bountytjänsten ImmuneFi att förlusterna från hacks , bedrägerier och andra skadliga aktiviteter översteg 10,2 miljarder dollar under 2021.

Enligt rapporten förekom det 120 kryptooperationer eller bedrägliga mattor, det högst värderade hacket var Poly Network på 613 miljoner dollar .

Subscribe US Now