Ytterligare en testrapport för iPhone 13 (Pro)? Nej, i följande rader skulle jag vilja dela mina subjektiva upplevelser med dig ensam och i slutet svara på frågan: iPhone 13 eller iPhone 13 Pro? Vilken nuvarande Apple-mobil är den bättre uppgraderingen för mig och kanske även för den ena eller andra intresserade?

Under de senaste veckorna har en iPhone 13 Pro och iPhone 13 följt mig i vardagen. Mitt mål var inte en påtvingad testrapport, utan en erfarenhetsrapport riktad till mig. Så om du missar ämnen bör du inte bli förvånad. De spelade nog ingen större roll för mig, jag är mindre för jippon – förlåt.

iPhone 13 Pro vs. iPhone 13: vilken modell vinner?

Det var redan klart för mig på förhand att efter att min iPhone 7 höll på att demontera sig mer och mer i sina enskilda delar efter ett sista, våldsamt fall, skulle jag förmodligen unna mig en ny Apple-mobil i slutet av mina testveckor. Från början är dock två modellvarianter av iPhone 13 uteslutna. Det skulle vara:

iPhone 13 mini: För liten och för dålig för mina ögon. Egentligen har jag alltid varit ett fan av små mobiltelefoner, men som tidigare dokumenterats ställer den lilla skärmen (5,4 tum) till problem för mig i samband med det lätta uppkomsten av ålderssynthet och min närsynthet (glasögon). iPhone 13 Pro Max: Egentligen optimalt sett till skärmstorlek, men tyvärr inte vad gäller vikt och mått. På något sätt borde den ändå få plats halvvägs i fickan.

Kort sagt: 6,1-tumsskärmen på iPhone 13 och iPhone 13 Pro verkar för mig vara den bästa kompromissen. I grundkonfigurationen skiljer de två 250 euro och vad mer? Vilka empiriska värden skulle jag kunna samla in?

Apples nummer 13: plus och minus med Pro-versionen

Jag börjar med iPhone 13 Pro. Har du redan fått båda modellerna från Apple för testperioden tar du förstås först till den dyra Pro-modellen. Jag märkte positivt:

Kameran, med små nackdelar, är utan tvekan den bästa kameran från Apple i en iPhone hittills. Teleobjektivet, som bara finns i Pro, är ett riktigt plus, som du kommer att se i följande exempelbilder. Speciellt i interaktionen med AI (Artificial Intelligence) får iPhone ut mycket, mer än vad optiken skulle tillåta. Men det finns också anmärkningsvärda referenser från min sida.

Makrofunktionen fokuserar egentligen knivskarpt från 2 centimeter, men kulisserna ska då vara någorlunda väl upplysta. I skymningen är det mer sannolikt att det kommer ur lera – ljus blir en plikt! På tal om det: när det blir mörkt kan iPhone få ut mycket av det i normal drift, men trots kamerans optiska bildstabilisering gör ytterligare extern stabilisering (stativ, kardan) ingen skada. För även om kameran är imponerande kan den fortfarande inte göra magi och kullkasta naturlagarna.

Jag säger detta mycket medvetet. Eftersom ganska många oerfarna användare annars kan förvänta sig för mycket av Apple. I slutändan är det fortfarande fotografen som tar bilderna, även om fler och fler hjälper till. Ett ord till om bioläge , Apples tolkning av porträttfunktionen för videoinspelningar. Ser bra ut vid första anblicken, men för mig personligen bara en trevlig leksak och inget måste. Jag håller för närvarande inte på med efterbearbetning eller klippning av filmer i alla fall – trevligt att ha, inget mer.

En helt annan kaliber är batteritiden. Jag har inte mätt med stoppuret nu, men innan dess fick jag "tanka" varje dag. iPhone 13 Pro däremot klarar sig utan strömförsörjning i två till tre dagar – med måttlig användning. Detta är framsteg som inte kan ses direkt, men som känns desto mer – underbart.

Å andra sidan kan du tydligt se OLED-skärmen. För dem som, som jag, var vana vid "LCD-funzel" i iPhone 7, är detta en uppenbarelse. Men hur mycket märker du av den maximala uppdateringsfrekvensen på upp till 120 Hz? Eftersom jag inte nödvändigtvis är den stora spelaren på iPhone nu är funktionen användbar för att "scrolla orgier" i Safari. I det här fallet märker du det faktiskt bara när du jämför det med iPhone 13, som måste nöja sig med 60 Hz.

Världar är inte mittemellan, eftersom skärmen på lillasystermodellen är ljus och tydlig, den lätta rörelseoskärpan kan bara ses om man ser på den som jag och blir medveten om den. Android-telefoner drar tydligare nytta av 120 Hz-skärmen, medan iPhone är ett trevligt extra. En gimmick som också kan spara el, för om det behövs och är möjligt uppdateras bilder långsammare – så energi slösas inte bort i onödan.

Jag blev också imponerad av den stora hastigheten hos iPhone 13 Pro , som du kan känna i en direkt jämförelse med min gamla iPhone 7 även med enkla saker som att bygga en hemsida – det är faktiskt flera år emellan.

Och vad störde mig med iPhone 13 Pro? Faktiskt nästan ingenting … åtminstone ingenting som har direkt med själva modellen att göra, snarare med särdragen hos Apple-telefonerna som vi har känt dem sedan iPhone X. Så jag var tvungen att vänja mig vid hacket först, inte på grund av själva skärmskåran, utan på grund av bristen på information i menyraden. Jag måste till exempel använda kontrollcentralen eller en widget för batterinivån i procent och jag kan inte längre se om ett larm är aktivt, väckarklockasymbolen saknas.

Och ja, jag saknar Touch ID. I tider när masker är en del av vardagen och tar bort ansiktsigenkänning, skulle en reservteknik som fingeravtryckssensorn vara bra. Tyvärr ser Apple detta lite annorlunda med iPhone 13.

Alla modeller av iPhone 13 från oss i en överblick:

iPhone 13: Hur går standardvarianten?

Hittills och så bra gör iPhone 13 Pro i vardagen. Men vad gör jag nu med den vanliga iPhone 13? Jag använde även den billigare systermodellen, jag är trots allt intresserad av den direkta jämförelsen av syskonen.

Formfaktorn är nästan identisk med Pro, förutom att 13-seriens fodrals ytor är blanka och sidokanterna är matta, är det med Pro-modellen precis tvärtom. Men jag känner något direkt: iPhone 13 är mycket lättare, iPhone 13 Pro, å andra sidan, ser mer massiv ut. En titt på databladet bekräftar mitt antagande: 173 gram mot 203 gram. Skillnaden på 30 gram låter inte så mycket, men det känns mycket som mer.

Jag får klara mig utan makrofunktionen och teleobjektivet. Men jag saknar det verkligen i den vanliga vardagen, när jag inte testar smartphones, snarare mindre. Tips: Åtminstone makrofunktionen kan imiteras med tricks – se till exempel "Halide"-appen. Från och med då är kameran identisk och tar nästan samma bra bilder som "2. Klass ”känns inte så här.

Pro har ett litet försprång vad gäller batteriförbrukning, men det märks inte speciellt i praktiken. Båda smartphones är fantastiska i detta avseende och kan stå emot konkurrenterna.

Min personliga slutsats: Förnuftet vinner

Tillbaka till den ursprungliga frågan: iPhone 13 eller iPhone 13 Pro? För mig personligen är nu beslutet taget: jag kommer att välja standardversionen. Varför? Det lägre priset och det lättare fodralet talar för enheten. I gengäld klarar jag mig utan teleobjektivet och makrofunktionen. Det är det förnuftiga valet. Specifikt är det så här: Vad jag gillar med iPhone 13 Pro, jag hittar även iPhone 13. Resten är tillbehör och inte avgörande för mig vid köp.

Inte för att vi tar fel. iPhone 13 Pro är berättigad. Men i slutändan "behöver" väldigt få av köparna det. Jag vill instämma i min kära kollega Stefan Bubecks bedömning från 2019. Redan då, när han testade iPhone 11 Pro, sammanfattade han: "Du behöver det inte. Jag behöver det inte. Ingen behöver det. Men vi vet alla: "behöver" och "vill ha" är två olika saker – man måste skilja lite åt, eller hur? "Tja," vill "är nu under kontroll, för mig råder förnuftet, och med det den där iPhonen 13.

Baserat på min personliga erfarenhet har jag faktiskt köpt iPhone 13 under tiden. I versionen med 256 GB minne, färgvariant "Polarstern" – optiskt mycket klassisk och ändå med en viss nypa extravagans. Aluminiumramen ser inte bara silver ut, med en touch av brons blir den nästan lite "gyllen" till slut. Detta väcker minnen från min iPhone 5, som var med mig i många år innan iPhone 7. Dess DNA är omisskännligt förankrat i iPhone 13.

Obs: Jag fick en iPhone 13 Pro och en iPhone 13 från Apple för motsvarande tidsperiod för erfarenhetsrapporten.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *