Vad är Polygon (MATIC)? Guide för dummies

admin

Polygon, tidigare känt som MATIC-nätverket, är en lager-2-skalningslösning skapad 2019 för att hantera flera begränsningar i Ethereum-blockkedjan, såsom transaktionshastighet, genomströmning och gasavgifter.

Det designades ursprungligen som en skalningslösning, men det utvecklades snabbt till ett mångsidigt ekosystem som har fått mycket uppmärksamhet. MATIC, dess infödda token, debuterade på Binance Launchpad 2019 mitt under Initial Exchange Offerings (IEO) boom.

Men först är det först, låt oss se vad lager-2-lösningar är om vi vill ha en bättre kunskap om Polygon.

Snabbnavigering:

polygon_omslag

Vad är Layer-2-lösningar och varför behöver vi dem?

En lager-2-lösning är en blockkedja som löper parallellt med ett huvudnät – i Polygons fall Ethereum – men som bearbetar transaktioner utanför huvudnätet, vilket resulterar i en ökad genomströmning (transaktionshastighet) och lägre gasavgifter.

Med andra ord, vad lager-2 gör är att de bygger en kommunikationskanal mellan de två blockkedjorna och skickar informationspaketet (transaktionsdata) från huvudnätet till den parallella blockkedjan för att utföra transaktionen för en bråkdel av dess kostnad och till en mycket högre hastighet, allt utan att kompromissa med Ethereums huvudnät.

Som vi vet är Ethereum det bästa ekosystemet för de flesta mjukvaruutvecklare som vill lansera sina dApps (decentraliserade applikationer) på grund av dess stora och säkra infrastruktur och innovativa verktyg.

Men den höga efterfrågan på dApps och det efterföljande utbudet täppte till nätverket, och dess genomströmning har minskat avsevärt — det är inte ovanligt att se gasavgifter stiga upp till två eller tre siffror i USD-ekvivalenter, vilket kan vara ganska dyrt beroende på hur mycket du interagera med nätverket och lämnar Ethereum blockchain endast för de “stora spelarna.” Du kan använda Etherscans gasspårare för att kontrollera aktuella gasavgifter.

Det är därför Layer 2-lösningar har blivit viktiga för DeFi-ekosystemet eftersom de förbättrar Ethereums skalbarhet och genomströmning samtidigt som de drar nytta av dess säkerhetsegenskaper.

Hur fungerar polygon?

Polygon fungerar på samma sätt som andra Proof of Stake-protokoll (PoS) när det gäller nätverksnoder, styrning, insättning och andra funktioner.

Bevis på samförstånd från insatsen

Plattformen utnyttjar Proof of Stake-konsensus, som förlitar sig på en uppsättning nodvalidatorer för att verifiera och validera transaktionsblock på nätverket, istället för att förlita sig på det klassiska Proof of Work (PoW), som förbrukar en enorm mängd processorkraft för att skapa nya block.

Den största skillnaden kommer i att istället för att behöva göra jobbet (beräkningsarbete i PoW-algoritmer), i PoS, validerar och verifierar tokeninnehavare transaktioner.

PoS-ekosystemet för Polygon fungerar genom att belöna användare med MATIC, protokollets ursprungliga token. För att tjäna MATIC kan du välja ett av följande alternativ:

Bli en validator och förbinder sig till nätverket genom att köra en fullständig nod för att validera transaktioner på blockkedjan. Som nodvalidator får du en nedskärning av avgifter och nyskapad MATIC. Men om du agerar illvilligt, gör ett misstag, eller till och med om din internetanslutning är långsam, kommer dina MATIC-belöningar att skäras ned som straff.

Bli en delegator, som är en typ av offentlig nod. Som delegator får du andras MATIC och använder den för att hjälpa nätverket att genomföra PoS-validering. Ju större delegerad insats, desto högre röststyrka har delegatorn. Detta är enklare än att vara en nodvalidator, men det kommer också med sina utmaningar.

Polygon bro

Om du vill överföra pengar från Ethereum-nätverket till Polygons, måste du använda PoS-bryggan, som är en uppsättning smarta kontrakt som hjälper till att föra tillgångar från Ethereums huvudnät till Polygon-sidokedjan.

PoS-bryggan är ryggraden för att överföra tillgångar från Ethereum till Polygon och sedan använda dessa medel för att interagera med apparna och blockkedjorna på Polygon-ekosystemet. Du måste naturligtvis betala en transaktionsavgift i ETH, vilket kan vara dyrt, men när du väl är i Polygon-nätverket är transaktioner mycket billiga – mindre än en dollar.

Polygonprotokoll

Polygonprotokollet förbinder alla polygonbaserade blockkedjor med varandra och Ethereum-nätverket. Det tillåter också kedjor att utnyttja Ethereum för att ärva dess säkerhetsmodell.

Polygon

Polygons Software Development Kit (SDK)

I maj 2021 tillkännagav Polygon Polygon Software Development Kit (SDK), en samling plug-and-play mjukvaruverktyg som låter utvecklare lansera sina egna helt anpassningsbara blockkedjor och DeFi-appar.

Huvudtanken är att göra Ethereum till ett fullfjädrat flerkedjesystem, vilket det redan är, men de nuvarande begränsningarna och bristen på struktur på Ethereums ekosystem gör det svårare för utvecklare att arbeta med sina projekt.

Polygon syftar till att ge ekosystemet ett lyft med Polygon SDK, baserat på tre huvudkoncept: Ethereum-kompatibilitet, modularitet och utvidgningsbarhet, vilket gör det till ett flexibelt ramverk för utvecklare som vill arbeta med Ethereum-skalning och infrastrukturlösningar.

Polygon SDK är uppdelad i två iterationer. Den första versionen stöder Ethereum-kompatibla fristående kedjor, som är suveräna blockkedjor som ansvarar för sina moduler och säkerhet. Dessa kedjor kan använda polygonbryggan för att kommunicera med Ethereum (t.ex. överföra tillgångar eller skicka godtyckliga meddelanden) samtidigt som de behåller sitt oberoende.

I den andra versionen kommer vi att se stöd för andra typer av kedjor, som Layer 2, med sin egen uppsättning moduler och verktyg för att ytterligare stärka utvecklare.

Verktyg: Vad kan du göra på Polygon?

Polygon låter dig göra i stort sett allt du gör på Ethereum, men utan de höga gasavgifterna eller den låga genomströmningen.

Polygon gick från att vara en enkel skalningslösning till att bli ett mer brett och komplext ekosystem där både användare och utvecklare har en bred uppsättning användningsfall, inklusive lansering av Ethereum-kompatibla blockkedjor, använda Ethereum-baserade decentraliserade applikationer (DApps), mint non-fungible tokens (NFT), blir nodvaliderare, delegatorer, stake MATIC och mycket mer.

Det finns många framgångsrika projekt som arbetar på Polygon, såsom avkastningsgenererande protokoll som Aave eller Curve Finance, decentraliserade börser som SushiSwap och den mest populära decentraliserade NFT-marknaden (Non-Fungible Token), OpenSea.

Du kan använda Polygon som basblockkedja på dessa protokoll istället för Ethereum. Till exempel låter OpenSea dig välja Polygon istället för Ethereum som huvudnätverk och använda det varje gång du handlar med NFT – du behöver bara ha en Polygon-kompatibel plånbok som MetaMask eller Coinbase Wallet och ansluta den till OpenSea.

Det är också värt att notera att inte alla protokoll som är byggda på Ethereum har sina Polygon-iterationer, och i denna utsträckning finns det vissa begränsningar.

MATIC Token

MATIC-token är en ERC-20-token som driver hela Polygon-ekosystemet. Det används för att betala för gasavgifter, för insats och för styrning. Enligt CoinMarketCap finns det en aktuell tillgång på 7,48 miljarder MATIC-tokens, med en maximal tillgång på 10 miljarder.

Efter att ha ändrats till Polygon och implementerat nya funktioner för utvecklare och användare i ekosystemet, såg MATIC-token explosiv prisökning på grund av ett ökat användningsfall. När detta skrivs, i februari 2022, är det den 16:e största kryptovalutan med hjälp av totalt börsvärde.

Distributionen av MATIC-tokentillförseln är som följer:

Rådgivare: 4% Privat försäljning: 4% Nätverksdrift: 12% Team: 16% Launchpad Försäljning: 19% Ekosystem: 23% Foundation: 22%

img1_matictokenomicsMatic Tokenomics

Möt teamet bakom polygonen

Polygon skapades av fyra mjukvaruingenjörer med en stark bakgrund inom mjukvaruutveckling:

Populära DApps som använder polygon

Sushi Swap: en Ethereum-baserad decentraliserad börs (DEX) som fungerar som en Automated Market Maker (AMM).
Curve Finance: en likviditetspool för utbyte på Ethereum som ger sömlös handel med stablecoin till låg risk.
1 tum: en DEX-aggregator som fungerar som en likviditetsbrygga mellan flera DeFi-protokoll, vilket ger användarna den bästa likviditeten på Ethereum, Binance Smart Chain (BSC), Polygon och mer.
Aave: ett avkastningsaggregationsprotokoll som tillåter användare att låna krypto för att använda det som säkerhet för att ta snabblån.
QuickSwap: en decentraliserad börs som körs på Polygon-nätverket som ger blixtsnabba transaktioner till en billig kostnad.

Avslutande tankar

Polygon är ett av de mest spännande DeFi-projekten som finns, med en lovande framtid för DeFi-communityt när det gäller skalbarhet och blockchain-interoperabilitet.

Och med dess stora uppsättning verktyg för utvecklare, dess innovativa mekanism och moduler, och fullt stöd för Ethereum Virtual Machine (EVM), kunde vi snart se ett enormt inflöde av projekt som frodas på Polygon-ekosystemet.

SPECIALERBJUDANDE (sponsrat) Binance Free $100 (Exklusivt): Använd den här länken för att registrera dig och få $100 gratis och 10% rabatt på Binance Futures första månaden (villkor).

PrimeXBT Specialerbjudande: Använd den här länken för att registrera dig och ange POTATO50-koden för att få upp till $7 000 på dina insättningar.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Next Post

GTA Online: Nyheter, bonusar och kampanjer för veckan den 3 februari 2022

Western Reever är TILLGÄNGLIG med bonusar på Los Santos Tuners-uppdateringen Veckans bonusar och försäljning på GTA Online från 3 till 9 februari 2022. Endast på PC, Xbox One, PS4 och via bakåtkompatibilitet på Xbox Series X|S och PS5. Den här veckan på GTA Online finns Western Reever-motorcykeln att köpa på […]

Subscribe US Now