Uppkomsten av Bitcoin i El Salvador visar en ny amerikansk utrikespolitisk verktygslåda (Op-Ed)

admin

Den amerikanska representanten Norma Torres (D-CA) introducerade Senatens ansvarighet för kryptovaluta i El Salvador Act (ACES) på måndagen. Rep. Rick Crawford (R-AR) var med och sponsrade räkningen.

Rep Torres sa:

“El Salvadors antagande av Bitcoin är inte en tankeväckande omfamning av innovation, utan ett slarvigt spel som destabiliserar landet.”

Lagförslaget instruerar utrikesdepartementet och chefer för andra amerikanska federala departement och byråer att studera antagandet av bitcoin i Stillahavsområdet och rapportera till kongressen inom 60 dagar efter passagen.

Trovärdiga bekymmer

ACES söker rekommendationer för cyber- och nationell säkerhet och för att skydda amerikanska intressen utomlands, inklusive den amerikanska dollarns reservvalutastatus.

Lagförslaget nådde USA:s hus precis när Nayib Bukele vidtog drastiska åtgärder i sitt krig mot brottslighet efter att en spree av hemska mord på gängland krävde 70 liv och när presidenten gjorde sig redo att flyga till Miami för Bitcoin 2022-konferensen.

ACES godkände en senatskommitté i februari och kunde föras till full omröstning i senaten. När lagförslaget röjde det hindret, slog El Salvadors president Nayib Bukele, sann till formen, emot notan som USA:s inblandning i El Salvador. Han sa att den amerikanska regeringen är “rädd” för att hans lands antagande av bitcoin som laglig valuta och varnade USA för att hålla sig borta från El Salvador.

Men oron över Bukeles initiativ att anta bitcoin är rimlig ur den amerikanska federala regeringens perspektiv.

I februari sa den amerikanska senatorn Jim Risch (R-ID):

“Denna nya policy har potential att försvaga USA:s sanktionspolitik, vilket ger elaka aktörer som Kina och organiserade kriminella organisationer makt. Vår tvåpartilagstiftning eftersträvar större klarhet i El Salvadors policy och kräver att administrationen minskar potentiella risker för det amerikanska finansiella systemet.”

Sen. Bill Cassidy (R-LA) lade till:

“El Salvadors erkännande av Bitcoin som officiell valuta öppnar dörren för penningtvättskarteller och undergräver USA:s intressen. Om USA vill bekämpa penningtvätt och bevara dollarns roll som reservvaluta i världen, måste vi ta itu med denna fråga direkt.”

State Dept-rapporten som efterfrågas av lagförslaget – om den är grundlig – kan inkludera att Bitcoin, på grund av dess transparens (alla konton och transaktioner på Bitcoins blockchain är offentligt tillgängliga), sannolikt skulle göra det lättare för USA:s nationella säkerhet och polismyndigheter att övervaka och motverka olaglig verksamhet.

Bitcoin vs. traditionell bankverksamhet

Medan kongressen har en trovärdig oro, verkar de flesta amerikanska lagstiftare tyvärr långt efter kurvan när det gäller att förstå Bitcoin och kryptovalutaindustrin. För referens som utgångspunkt, se Science.orgs artikel från 2016, “Varför brottslingar inte kan gömma sig bakom Bitcoin”, och Inc.s artikel från 2018, “Startups Helping the FBI Catch Bitcoin Criminals.”

Faktum är att det är Federal Reserves företagsbanker som har den dåliga meritlistan att tillåta brottslingar och terrorister att tvätta pengar i deras avskärmade företagsvalv för USD.

De institutionella finansernas sårbarheter är lätt uppenbara från ett antal publicerade kränkningar som bara verkar leda till böter, inte tekniskt effektiva politiska reformer som täpper till luckorna för terrorister och kriminella.

2010 tillät Wells Fargo till exempel den mexikanska drogkartellen att tvätta 378 miljarder dollar genom sin bank. (Väktaren)

2012 bötfällde USA HSBC med 1,9 miljarder dollar i böter efter att ha fått veta att de hade tvättat hundratals miljoner dollar för terrorister, drogkartellen och sanktionerade regeringar. (New York Times)

Under 2018 fick USA:s ledande institutionella bankjätte, JP Morgan, böter på 5,3 miljarder USD för att ha brutit mot sanktionerna mot Kuba och Iran 87 gånger. (Daily Sabah)

USA:s sanktionspolitik kommer utan tvekan att urholkas om bitcoin och peer-to-peer-finansiering fortsätter att öka till framträdande plats över hela världen. Men de har aldrig varit effektiva verktyg för utrikespolitiken.

De verkar mer som effektiva valverktyg som misslyckas med att uppnå utrikespolitiska mål samtidigt som de ger lagstiftarna sken av att göra något åt ​​utomeuropeiska problem som deras väljare lär sig om i nyhetsrubriker.

“USA:s sanktioner har inte heller lyckats åstadkomma meningsfull politisk förändring i länder som Kina, Iran, Nordkorea, Ryssland och Venezuela.” – Rådet för utländska förbindelser

USA:s utrikesdepartement och lagstiftare kommer att behöva anamma ett nytt paradigm av positiva incitament för att påverka främmande makter (morötter över pinnar). USA kommer fortfarande att ha förmågan att koppla villkor till statligt utländskt bistånd och direkta utländska investeringar från etablerade amerikanska företag vars kapital är högt värderat i utvecklingsvärlden.

Om Federal Reserve-systemet inte kan stoppa Bitcoin bör USA överväga att gå med i hashmaktsloppet för att behålla sitt globala monetära inflytande.

Regeringen är förståeligt nog oroad över nedgången för USD som världens reservvaluta. Dollarn kommer dock aldrig att hamna utanför den globala suveräna efterfrågan för detta ändamål på grund av dess stabilitet, likviditet och stöd från den amerikanska regeringen.

Samtidigt kan skadorna på USA:s utländska monetära inflytande när krypto växer fram, mildras genom att ta den avgörande globala ekonomiska betydelsen av hash-makten på Bitcoins nätverk på allvar – som en ny kritisk kapprustning under 2000-talet.

Ju mer bitcoin den amerikanska regeringen och Fed är villiga att hålla i reserv, och ju mer hashkraft de är villiga att använda datorer för att distribuera på nätverket, desto säkrare kommer USA att vara i den nya globala finansiella ordningen där kryptovaluta bara kommer att fortsätta att växa snabbt i betydelse.

När världen rusar huvudstupa in i en ny global finansordning, kommer den amerikanska regeringen att behöva anpassa sin penning- och utrikespolitiska verktygslåda snarare än att försöka bekämpa det oundvikliga. Och tiden rinner iväg.

SPECIALERBJUDANDE (sponsrat) Binance Gratis $100 (Exklusivt): Använd den här länken för att registrera dig och få $100 gratis och 10% rabatt på Binance Futures första månaden (villkor).

PrimeXBT Specialerbjudande: Använd den här länken för att registrera dig och ange POTATO50-koden för att få upp till $7 000 på dina insättningar.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Next Post

U-sväng: Elon Musk kommer inte att gå med i Twitters styrelse

I en intressant twist av händelser beslutade Teslas vd – Elon Musk – att inte gå med i styrelsen för den sociala medieplattformen Twitter. Företagets verkställande direktör – Parag Agrawal – hävdade, “det här är det bästa.” Förra veckan köpte Elon Musk mer än 70 000 000 Twitter-aktier eller 9,2% […]

Subscribe US Now