Kryptobedrägerier på dejtingappar på väg upp (Rapport)

admin

Covid-19-pandemin störde nästan varje enskild aspekt av livet. Eftersom den fysiska kontakten mellan människor måste reduceras till ett minimum, blev kärleksdejter och romantiska aktiviteter alltmer populära på dejtingapplikationer. Och medan vissa människor hittade sina själsfränder på nätet, förvandlades andra till offer för kryptovaluta bedragare som dränerade en betydande del av deras besparingar.

Ett sådant exempel är den 33-åriga Tho Vu, som blev kär i en mystisk älskare vid namn Ze Zhao. Efter att ha skickat meddelanden på Hinge i flera månader började paret planera sitt bröllop och smekmånad. Olyckligtvis för Ms Vu låtsades mannen älska henne och enligt uppgift tappade han bitcoin till ett värde av 300 000 dollar från henne.

I ett separat fall på WhatsApp lockade en annan bedragare den 24-årige sociala medieproducenten – Niki Hutchinson – att investera 300 000 dollar i digitala tillgångar. Onödigt att säga att hon aldrig såg de pengarna igen.

Kärlek kan vara smärtsamt

Kryptobedragare blir mer och mer kreativa. När Ze Zhao träffade Tho Vu på Hinge presenterade han sig som en arkitekt från Kina som har vissa arbetsuppgifter i Maryland, USA. Efter att ha sms:at ett tag började han kalla henne “lilla älskling” och lovade att träffa henne med sin familj i Kina när pandemin var över.

Så snart Zhao insåg att hans offer hade utvecklat en allvarlig förälskelse i honom ändrade han samtalsämnet till bitcoin och andra digitala tillgångar. Bedragaren hävdade vidare att han arbetade inom kundtjänst för ett säkerhetsföretag och uppmanade kvinnan att investera sina besparingar i en tvivelaktig kryptobörs. Han lovade att investeringen skulle hjälpa dem att gifta sig och åka på smekmånad.

“Jag hade hört mycket om krypto i nyheterna. Jag är en nyfiken person, och han var faktiskt väldigt kunnig om hela handelsprocessen,” medgav Vu.

Under de följande veckorna skickade offret bitcoin till ett värde av över 300 000 $ (nästan hela hennes livsparande) till ett konto på Hongkongs handelsplats OSL. Till en början såg plattformen legitim ut och gav 24/7 kundsupport online.

Kort därefter tog Zhao kontakt med offret. Istället för att börja ett liv tillsammans insåg Vu att pengarna hon skickade inte gick in på växlingskontot utan till bedragarens digitala plånbok.

“Jag trodde att jag kände honom. Allt var en lögn”, ångrade hon.

Ett annat liknande fall

Enligt Federal Trade Commission (FTC) resulterade romantikbedrägerier i 139 miljoner dollar i förluster 2021, medan de lurade individerna var mer än 56 000. Bedrägerier med kryptovaluta stod för mer än 1 800 av dessa fall. Jane Lee – en forskare vid onlinebedrägeriförebyggande företaget Sift – gav sina argument varför det finns en ökning av sådana bedrägerier:

“Människor är ensamma från pandemin, och krypto är superhett just nu, kombinationen av de två har verkligen gjort detta till en framgångsrik bluff.”

Ett av dessa offer förra året var Tennessee-residenset – Niki Hutchinson. 24-åringen besökte en vän i Kalifornien när hon matchade på Hinge med en man som heter Hao. Den senare sa att han arbetar i modebranschen.

När hon återvände till Tennesse började de två skicka meddelanden på WhatsApp. Hon berättade för Hao att hon föddes i Kina, men senare adopterade en amerikansk familj henne. Mannen sa att han också var kines och han kommer från samma provins som hon. I ett försök att vinna hennes sympati började han kalla henne “syster” och skämtade om att han var hennes bror.

De hade till och med ett videosamtal en gång, där Hao bara delvis visade sitt ansikte. “Jag trodde att han var blyg”, avslöjade offret.

När han förstod att Hutchinson hade ärvt cirka 300 000 dollar, rådde Hao henne att investera medlen i kryptovalutor. “Ta med några förändringar i ditt liv och ge en extra inkomst till ditt liv,” sa han till henne då.

Övertygad av hans övertalningsförmåga började hon skicka små summor av pengarna till en kryptobörs som heter ISAC. Så småningom investerade hon alla medel och tog till och med ett lån för att avsätta mer.

Några månader senare försökte Hutchinson ta ut några av medlen men utan resultat. För att försöka lösa problemet skickade hon ett meddelande till Hao, som slutade svara henne. Vid det tillfället insåg hon att hon hade blivit ett offer för ett bedrägligt kryptovalutasystem.

Kvinnan bor för närvarande med sin pappa i deras husbil – en av de få tillgångar de har kvar. Även om Hutchinson inte förväntar sig att få tillbaka sina pengar, hoppas hon att hennes dåliga erfarenhet kan tjäna som ett exempel för människor i framtiden.

SPECIALERBJUDANDE (sponsrat) Binance Gratis $100 (Exklusivt): Använd den här länken för att registrera dig och få $100 gratis och 10% rabatt på Binance Futures första månaden (villkor).

PrimeXBT Specialerbjudande: Använd den här länken för att registrera dig och ange POTATO50-koden för att få upp till $7 000 på dina insättningar.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Next Post

GTA 6 kan kallas GTA Vice enligt läcka

Vi har fått vår första post-officiella bekräftelse av GTA 6-läckan, och om detta är något att gå efter, nu när katten är ute ur påsen om Grand Theft Auto 6, kommer vi att se många fler insiders dela deras rykten på kort sikt. Den här gången handlar det om spelets […]

Subscribe US Now