Indiska myndigheter arresterar ytterligare en misstänkt som anklagats i 160 miljoner dollars kryptobedrägerifall

admin

Den 28 mars arresterade Enforcement Directorate (ED) en person, Abdul Gafoor, en av de anklagade i Morris Coin-bedrägerifallet som utbröt på Indiens kryptoscen i januari 2022 och fortfarande är ett av de största sådana bedrägerierna i landet.

ED är finansministeriets ekonomiska underrättelsetjänst och den spårar ekonomiska brott av högt värde. Det tog över fallet 2021 efter att flera tidigare registrerats mot Morris Coin och dess kung Nishad K.

Gafoor är direktör för ett skalföretag som heter Stox Global Brokers Private Limited, och han brukade avleda investerares pengar till andra skalenheter. Gafoor, som greps enligt lagen om förhindrande av penningtvätt (PMLA), har häktats i domstol, och ED kommer sannolikt att begära domstolen om Gafoors förvar för förhör, sade rapporter i indiska medier.

Bakgrund till målet

Bedrägerifallet med Morris Coin uppdagades ursprungligen i september 2020 när ett av offren klagade till lokal polis i den indiska provinsen Kerala. Klagomålet gällde “Morris Coin Investment Plan 300 days”, och bedrägerikonsten, Nishad K, greps och beviljades senare borgen.

Polisen kunde vid den tiden inte inse bedrägeriets fulla omfattning. Efter sin borgen blev Nishad spårlös och lämnade enligt uppgift landet. ED, i sitt försök att spåra honom, har fäst sina fastigheter i Indien.

I november 2021 arresterade polisen sju personer efter att ha avslutat sin utredning och insett att 31-åriga Nishad hade lurat minst 900 investerare till ett belopp av 160 miljoner dollar.

De arbetade som inkassoagenter och kanaler för Nishad, och deras bankkontouppgifter visade att de skulle överföra 90-100 crore Rs (cirka 1,3 miljarder dollar) till olika konton associerade med Nishad. Polisen fick reda på att pengarna som påstås ha samlats in som investeringar i Morris Coins ICO, ett obefintligt digitalt mynt, omdirigerades till skalföretag och investerades i fastigheter, bland andra fasta tillgångar.

ED-undersökningar har hittills avslöjat att investerare ombads att investera 15 000 Rs (ca 190 $) för 10 Morris Coins, som kommer att ha en 300-dagars bindningstid. Under den tiden kommer investerare att få en avkastning på 3 % per månad.

När myntet väl har listats på börserna, kommer dess pris att växa som för bitcoin, lovade Morris Coin-agenterna investerarna. Detta fortsatte mestadels under lockdown-perioden 2020 tills Nishad arresterades i september samma år.

Fler fall av kryptobedrägeri

Under de senaste 15 dagarna är detta det tredje fallet med kryptobedrägerier som rapporterats i indiska medier. Den 27 mars noterade CryptoPotato att polisen i den indiska provinsen Gujarat arresterade fyra personer, inklusive ett par, för att ha lurat en affärsman genom att be honom investera i bitcoin.

I ett annat fall arresterades en före detta polistjänsteman och en teknisk expert i Maharashtra-provinsen för att ha stulit kryptomynt under utredningen av ett fall där de hjälpte polisutredningen.

SPECIALERBJUDANDE (sponsrat) Binance Gratis $100 (Exklusivt): Använd den här länken för att registrera dig och få $100 gratis och 10% rabatt på Binance Futures första månaden (villkor).

PrimeXBT Specialerbjudande: Använd den här länken för att registrera dig och ange POTATO50-koden för att få upp till $7 000 på dina insättningar.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Next Post

Här är varför Move-to-Earn Token STEPN (GMT) ökade med 31 000 % på 30 dagar

Kryptomarknaden har gång på gång bevisat att den som investerar i rätt tid kan bli miljonär med relativt litet kapital. Bortsett från Bitcoin, som har ökat med över 5 miljarder procent i värde sedan det började handlas i juli 2010, har många andra kryptovalutor förvandlat genomsnittliga handlare till miljonärer inom […]

Subscribe US Now