BitConnect-grundare åtalas för att ha orkestrerat ett globalt Ponzi-schema

admin

Till skillnad från BCC-tokenet som dog för flera år sedan, är fallet med Bitconnect – kryptovalutaprojektet som gav upphov till den tidigare nämnda kryptovalutan – fortfarande långt ifrån över.

I fredags meddelade det amerikanska justitiedepartementet att en av BitConnects grundare formellt åtalades för bedrägerianklagelser i samband med det mest kända Ponzi-schemat i kryptovalutornas värld.

Dramat är inte över

I ett officiellt pressmeddelande sa justitiedepartementet att Satish Kumbhani, 36, från Hemal, Indien; hade anklagats för konspiration för att begå bedrägeri, wire bedrägeri, konspiration för att begå råvaruprismanipulation, drift av en olicensierad penningöverföringsverksamhet och konspiration för att begå internationell penningtvätt.

Alla avgifter är förknippade med driften av Bitconnect. Den här tjänsten såldes som ett utlåningsprogram som i slutändan visade sig vara en pyramidverksamhet av globala dimensioner, rankad på 20:e plats på listan över kryptovalutor med högst börsvärde.

Som förklarats av justitiedepartementet, lurade Kumbhani ett obestämt antal investerare och tjänade nästan 2,4 miljarder dollar i illa anskaffade medel.

Kumbhani skapade ett system där han erbjöd en handelsbottjänst och volatilitetsprogramvara, och lovade att de som använde Bitconnect skulle göra betydande vinster på krypto. Verkligheten var att kunderna tjänade pengar i proportion till de människor de lyckades engagera sig i verksamheten och fick betalt med pengar som kom in från nya användare – vilket var utmärkande för ett Ponzi-system.

Ansvarig specialagent Eric B. Smith från FBI:s Cleveland Field Office sa i officiella uttalanden att Bitconnect-fallet var en indikation på omfattningen av verksamheten för bedragare som kommer in i kryptovalutornas värld och letar efter en möjlighet att kringgå lagen:

“Dagens åtal upprepar FBI:s engagemang för att identifiera och ta itu med dåliga aktörer som lurar investerare och smutsar ner legitima entreprenörers förmåga att förnya sig inom det framväxande kryptovalutaområdet. Att klä upp ett beprövat bedrägeriprogram med en ny twist och basera det utomlands kommer inte att avskräcka FBI:s beslutsamhet och hängivenhet att noggrant undersöka och ställa sådana bedragare inför rätta.”

SEC har också en historia med Bitconnect

Som Cryptopotato tidigare rapporterat har amerikanska myndigheter aktivt undersökt fallet, jagat alla inblandade och försökt beslagta så mycket pengar som möjligt. I maj 2021 lämnade United States Securities and Exchange Commission (SEC) United States Securities and Exchange Commission (SEC) in en stämningsansökan mot fem individer associerade med BitConnect. Satish Kumbhani fanns inte med på listan.

Kort därefter nådde SEC en uppgörelse med tre av dem och fick mer än 12 miljoner dollar i BTC och fiat-valuta i straffavgifter.

Och i slutet av förra året fick SEC en dom mot Glenn Arcaro och hans företag Future Money för brott mot Securities Act och Exchange Act.

SPECIALERBJUDANDE (sponsrat) Binance Gratis $100 (Exklusivt): Använd den här länken för att registrera dig och få $100 gratis och 10% rabatt på Binance Futures första månaden (villkor).

PrimeXBT Specialerbjudande: Använd den här länken för att registrera dig och ange POTATO50-koden för att få upp till $7 000 på dina insättningar.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Next Post

Red Dead Online: En uppdatering är "äntligen" under utveckling hos Rockstar Games

Red Dead Online är ännu inte FÖRBART på Rockstar Games Även om det om två dagar kommer att vara 7 månader sedan någon Red Dead Online-uppdatering har släppts, verkar det som att spelet ännu inte är gammal historia på Rockstar Games. Det är faktiskt via Steam DB-webbplatsen som vi lär […]

Subscribe US Now