Bitcoin kommer att dra nytta av den nya monetära världsordningen, förutspår Credit Suisse

admin

Credit Suisse – en Schweizbaserad global investeringsbank – släppte i går en rapport som förutsäger en radikal förändring av det globala monetära systemet. Med tanke på västerländsk inflationsdynamik och östliga geopolitiska spänningar förväntar sig företaget att en “ny monetär världsordning” baserad på råvarustödda valutor kommer att dyka upp – där Bitcoin sannolikt kommer att gynnas.

Breton Woods III

Analysen av investeringsstrategen Zoltan Pozsar fick titeln “Bretton Woods III”, med anknytning till Bretton Woods-avtalet från 1944.

Avtalet – upprättat mellan 144 delegater från 44 länder – kopplade den amerikanska dollarns värde till guldet och alla andra valutor till värdet av dollarn. När avtalet kollapsade i början av 1970-talet gick världen över till en standard som backades upp av “inside money” (skattkassor) som Pozsar kallar “Bretton Woods II”.

Den så kallade “Bretton Woods III” kommer förmodligen att inleda en annan era med stöd av “utomstående pengar” som guldtackor och andra råvaror.

Råvarukrisen

“En kris håller på att utvecklas. En råvarukris”, lyder analysen. “Råvaror är säkerheter, och säkerheter är pengar, och den här krisen handlar om den ökande lockelsen av externa pengar över interna pengar.”

Pozsar förklarar att icke-ryska råvaror blir mycket dyrare på grund av att Ryssland – världens största råvaruproducent – ​​har blivit sanktionerat av väst de senaste veckorna. Dessutom är råvarumarknaden “mycket mer belånad” nu än den var under OPEC:s försörjningskris 1973. Således kommer handlare som är långa på icke-ryska råvaror och kortar sina relaterade terminer sannolikt att få margin calls just nu.

Det omvända kan sägas för ryska råvaror som liksom Rysslands valuta kollapsar av bristande efterfrågan. Därför får de som är korta ryska råvaror och långa på sina terminer också marginalsamtal.

Bankens primära oro är att globala råvaror inte längre handlas till pari – liknande hur bolån slutade handlas till pari som ledde fram till den globala finanskrisen 2008.

PBOC som backstop

Banken hävdar också att till skillnad från 2008 kan västerländska centralbanker inte stoppa “råvaruspridningen” eftersom det är de som inför sanktionerna i första hand. Som sådana är de som kommer att få incitament att arbitrage spridningen ryska allierade: nämligen People’s Bank of China (PBOC).

Detta kommer teoretiskt att ge PBOC kontroll över inflationen i Kina samtidigt som det utlöser en recession och råvarubrist i USA. Som sådan kommer renminbin att lämna denna kris och krig som en mycket starkare valuta med stöd av råvaror, medan inflationen i US-dollarn gör den mycket svagare och mindre pålitlig som världens reservvaluta.

För tillfället trendar inflationen i US-dollarn redan som den högsta på 40 år, med januaris KPI som visar en prisökning på 7,5 % från år till år.

Bitcoin-fördelar

Brevet drar slutsatsen att “pengar” aldrig kommer att vara desamma igen när kriget mellan Ryssland och Ukraina tar slut. Det gör också det märkliga påståendet att Bitcoin förmodligen kommer att dra nytta av kaoset om det fortfarande existerar vid den tiden.

Bitcoin har ett utbudstak på 21 miljoner mynt, kan överföras globalt och kontrolleras inte av någon enskild part eller nationalstat. Detta har fått en del att tro att det kommer att fungera som “digitalt guld” eller andra säkra tillgångar i kristider när det mognar.

Vissa har förväntat sig detta paradigmskifte under lång tid, inklusive Jack Dorsey, som förra året hävdade att Bitcoin kommer att ersätta dollarn.

Det hausseartade fallet är intressant från Credit Suisse, som tidigare har kritiserat Bitcoin för att vara “anonymt”.

SPECIALERBJUDANDE (sponsrat) Binance Gratis $100 (Exklusivt): Använd den här länken för att registrera dig och få $100 gratis och 10% rabatt på Binance Futures första månaden (villkor).

PrimeXBT Specialerbjudande: Använd den här länken för att registrera dig och ange POTATO50-koden för att få upp till $7 000 på dina insättningar.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Next Post

GTA Online: Upptäck Career Builder, karriärredaktören och Karin S95 tillgängliga gratis

GTA Online är NU TILLGÄNGLIGT att köpa på PS5 och Xbox Series X|s Den helt nya versionen av GTA Online är nu tillgänglig för köp på PS5 och Xbox Series X|S digitalt, med fysiska versioner som kommer nästa månad. Priset på GTA Online på nästa generations konsoler är därför 20 […]

Subscribe US Now